Känguru och opossum får hjälp av stickare

TT-Reuters

Uppdaterad 2020-01-09 | Publicerad 2020-01-06

Kängurur på flykt undan bränderna. Arkivbild.

I USA, Hongkong, Frankrike och Tyskland stickas, virkas och sys fladdermuslindor, opossumbon och påsar för känguruungar. Handarbetare jorden runt har ryckt ut för att hjälpa djur som blivit skadade och hemlösa i de australiska bränderna.

Upp emot en halv miljard djur kan ha dött i bränderna och hundratusentals har skadats.

– Vi finns till för de små stackarna som har överlevt bränderna. Vår grupp skapar och tillhandahåller material för räddningsgrupperna i hela landet som tar hand om skadade djur, säger Belinda Orellana.

Hon var med och grundade handarbetsgruppen Animal Rescue Craft Guild. Den startades för bara några månader sedan och har redan 75 000 medlemmar på Facebook.

På Facebook har gruppen en lista över vad som behövs mest. Störst är behovet av mjuka tygpåsar för känguruungar som blivit av med sina mammor, samt pengar till material och porto.

Organisationen tillhandahåller beskrivningar för hur man gör ändamålsenliga påsar och bon.

Det finns däremot inget behov av koalavantar. Det framgår inte om det är för att behovet är fyllt eller om koalor inte behöver vantar för att läka brända tassar.

I samband med bränderna i södra Australien 2015 skickade djurrättsorganisationen IFAW en önskan om vantar till brännskadade koalor och vantarna strömmade in. Men organisationen som faktiskt tog hand om de skadade djuren såg sig tvungen att meddela att de inte alls ville ha några vantar. De hindrar bara djurens möjligheter att äta och hålla i trädgrenar under konvalescensen.

PODD Över en miljard djur kan ha dött i bränderna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om bränderna i Australien och hur det påverkar landets unika djurliv.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen