Grå jul över stora delar av landet

Publicerad 2019-12-24

Dis, moln och någon nederbörd. Julaftonens väder skiljer sig inte nämnvärt från de senaste dagarna.

Någon vit jul blir det inte i de södra delarna av landet. Däremot är det fortsatt halt på många håll.

– Det kan vara lämpligt att ta det lugnt, säger meteorolog Charlotta Eriksson.

Tomten kommer att behöva ta sig igenom ett molntäcke för att dela ut julklapparna i hela vårt land. Bara små lokala solglimtar kommer att synas till under julaftonen.

– Möjligen kan det komma någon solglimt i Hälsingland och Härjedalen, och kanske kan det spricka upp något längre norrut i Norrland under eftermiddagen, men annars ser det grått ut, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI, vid 04-tiden på julaftonen.

– Just nu rör sig ett regnområde över västra Götaland, och det rör sig sakta mot nordost. När det når Värmland och norra Svealand övergår det till snö.

Inte så mycket nederbörd, men grått och nollgradigt – ta det lugnt i julaftonens trafik, råder SMHI. Arkivbild.

Varning för halka

Och det är där, i norra Svealand, som gränsen för en vit jul går. Söderut blir det plusgrader och norrut några minusgrader. Enligt Charlotta Eriksson rör det sig om mellan fem plusgrader som varmast och fem till tio minusgrader som kallast, lokalt kan det bli något kallare i Norrland.

– Snöfallet rör sig sakta norrut under kvällen och natten mot juldagen, men det rör sig inte om några större mängder, säger hon.

Undantaget är Gästrikland, där hoppet om en vit jul är mindre än i övriga Norrland.

Molnigt och nederbörd på en del håll ger sämre sikt, och tillsammans med den ökade halkrisken är rådet att ta det lugnt i trafiken, i synnerhet i Svealand, där det under större delen av dagen blir nollgradigt. Lokalt kan det i Svealand bli underkylt regn under kvällen.

– Ja, det kan vara lämpligt att ta det lugnt, speciellt där i övergången mellan regn och snö, säger Charlotta Eriksson.

Kallare på annandan

Under juldagen och annandagen håller det gråa vädret i sig. Det blir till största delen molnigt i hela riket, men inte så mycket nederbörd.

– Men under annandan kommer nordligare vindar och hela landet får kallare och torrare väder. Det blir minusgrader ända ner i södra Sverige, säger Charlotta Eriksson – som inte kan ge Götaland en vit jul då heller, men väl ett litet hopp om att få se solen.

– Någon liten solglimt kan det kanske bli.

Följ ämnen i artikeln