Slår larm om hemtjänsten: Skrämmande dålig koll

Publicerad 2020-04-04

Corona riskerar att spridas som en löpeld i hemtjänsten.

Nu slår det tidigare äldreborgarrådet i Stockholm larm – och vill dra in avtalen för de företag som inte gör sitt yttersta för att begränsa smittan.

– Om man skickar ut anställda som inte har kompetens kring smittskydd och hygienrutiner kan det kan få förödande konsekvenser, säger Clara Lindblom (V).

Människor som har hemtjänst är bland de mest utsatta när coronapandemin växer. Clara Lindblom (V), tidigare äldreborgarråd, nu oppositionsborgarråd i Stockholm, är mycket oroad över läget.

– Med dagens tajta schema i hemtjänsten har de som arbetar begränsad möjlighet att göra en så enkel sak som att tvätta händerna mellan besök, säger hon.

Uppmanar att anmäla

Lindblom riktar också blicken mot privata utövare. Enligt henne har Stockholm stad ”skrämmande dålig koll” på hur läget ser ut där.

– När jag var äldreborgarråd fick vi ner antalet aktörer från 145 till 90, men vi vet att det finns oseriösa kvar.

Clara Lindblom (V), är mycket oroad över läget i hemtjänsten.

Hon uppmanar vårdpersonal som arbetar på företag som brister i smittskydd att höra av sig anonymt till äldreförvaltningen. De företag som inte gör sitt yttersta för att begränsa smittspridningen ska få sina avtal hävda, anser hon.

– Staden ska göra allt för att underlätta för de privata aktörerna, men måste vara hård mot de som inte sköter sig, säger hon.

Skydd av kaffefilter

Elisabeth Antfolk jobbar inom den privata hemtjänsten i Stockholm och är aktiv inom fackförbundet Kommunal.

Hon menar att det finns en stor kunskap om hygienrutiner bland den fasta personalen. Men när många är sjuka samtidigt och mycket ny personal kommer in är det svårare, slår hon fast.

Samtidigt råder det en mycket stor brist på nödvändig skyddsutrustning.

– Det är en enorm brist. Det finns arbetsplatser där man gjort munskydd av kaffefilter och gummisnoddar eller av bindor och resårband, säger Antfolk.

– Det vittnar om att personal är väldigt, väldigt rädd för att jobba under rådande omständigheter.

Själv har hon jobbat i äldreomsorgen sedan 1988, men en situation som den som råder i dag har hon aldrig upplevt.

– Jag har hela mitt yrkesliv inom äldreomsorgen och har aldrig varit med om att det inte finns handsprit, handskar, förkläden och ytdesinfektion till städning att tillgå. Men så är det nu.

Äldreborgarrådet Erik Slottner (KD), delar inte Lindbloms uppfattning om att staden har dålig koll på privata aktörer.

Det nuvarande äldreborgarrådet, Erik Slottner (KD), säger att det redan finns rapporterade fall av corona i hemtjänsten, men hur utbrett det är känner han inte till.

– Jag har varnat för situationen i hemtjänsten i flera veckor, säger han.

Många i den ordinarie personalen är själva hemma och är sjuka. Det går heller inte att införa besöksförbud, som det gjorts på äldreboenden, eftersom det handlar om människors egna hem. Risken för smittspridning är med andra ord mycket hög.

Lovar ingenting

Slottner säger att Stockholm har en central distribution av skyddsmaterial i gång dygnet runt för att tillgodose behoven.

– Men det kan inte ta udden av att vi har en stor brist på skyddsmateriel och det är ett jätteproblem i vår verksamhet just nu.

Han delar dock inte Lindbloms uppfattning om att staden har dålig koll på hur det är bland privata aktörer.

– Äldreförvaltningen har dialog och kontakt med de privata utövarna. Det är en orättvis kritik att säga att den är skrämmande dålig.

Kommer ni kunna hindra smittan i hemtjänsten?

– Det kan inte jag lova. Tänk om jag skulle göra det, och så sker det. Det enda jag kan lova är att vi jobbar på väldigt många nivåer för att mildra konsekvensen av corona och hindra smittspridning.

”Det skrämmer mig”

Det är dock inte enbart i hemtjänsten man upplever stora brister. Larmen kommer också från hemsjukvård och olika omsorgsboenden.

En sjuksköterska beskriver en mycket utsatt situation där hon varje dag tvingas behandla patienter utan nödvändig utrustning.

– Det här skrämmer mig jättemycket eftersom vi aldrig vet vad vi kommer hem till, säger sköterskan, som särskilt efterlyser ansiktsmasker med andningsventiler som skydd.

PODD Så kommer corona påverka svensk politik

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS