Tre döms för stölder och bedrägeri mot äldre

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2019-11-07

Tre personer döms av Uddevalla tingsrätt för mellan 15 och 28 fall av grov stöld samt mellan nio och 41 fall av grova bedrägerier och försök till grova bedrägerier. Arkivbild.

Tre personer döms av Uddevalla tingsrätt för mellan 15 och 28 fall av grov stöld samt mellan 9 och 41 fall av grova bedrägerier och försök till grova bedrägerier. Brotten handlar om värden för över en miljon kronor.

De tre personerna har utfört ett mycket stort antal grova stölder och grova bedrägerier främst riktade mot äldre personer. De har stulit värdeföremål och värdehandlingar, ofta ur någon jacka eller väska. I många fall har stulna bankkort sedan använts för inköp eller uttag. Brotten har skett på en rad olika platser i landet

Två av de dömda, som är män, har redan tidigare dömts av Borås tingsrätt för liknande brott till fängelse i ett år och två månader respektive tio månader. Dessa två män har nu dömts till fängelse ytterligare fyra år och två månader respektive tre år och fyra månader. Den tredje personen, en kvinna, har dömts till fängelse i tre år.

De tre dömda personerna skall dessutom betala skadestånd till flera av brottsoffren och till de banker som betalat ut ersättning till brottsoffren. De ska också utvisas ur landet och förbjuds att återvända till Sverige under tio år.

Rättegången uppmärksammades tidigare då en domare misstänktes ha varit berusad under förhandlingen och rättegången fick därför tas om från början.

Följ ämnen i artikeln