Åsa Linderborg blir senior reporter på Aftonbladet

Slutar som kulturchef efter tio år

Publicerad 2019-07-11

Efter 10 års tid slutar Åsa Linderborg som kulturchef på Aftonbladet.
Hon kommer nu istället att bli senior reporter på tidningen.
– Det kommer att fortsätta blåsa kring mina texter och jag kommer snarare att trappa upp skrivandet nu. De som är lika glada som jag över att jag ska sluta som kulturchef, kommer att bli besvikna när jag börjar skriva igen, säger Linderborg.

Åsa Linderborgs kylskåp sitter en broderad liten ruta där det står: ”Viktigt meddelande: Olof Lagercrantz har slutat på DN”. Handarbetet, eller ”gerillabroderiet”, var en del i Åsa Linderborgs svar när Twitter slog igenom på allvar bland medieeliten. Hon började brodera i protest mot alla som kablade ut sina reaktioner på några sekunder. Kampanjen fick läsarna att själva skicka in sina broderier.

– Jag vet många som har tappat skrivarglädjen helt på grund av sociala medier. Det har gjort debattklimatet mer antiintellektuellt, aggressivt och lett till att alla bara vill bli ryggdunkade och behaga, menar Åsa Linderborg.

”Aldrig försökt smeka medhårs”

Själv säger hon sig aldrig ha velat springa med flocken. Och under sina 10 år som kulturchef på Aftonbladet har hon stått bakom många publiceringar som väckt både kritik och debatt: Donald Boströms text där Israels armé anklagades för att stjäla organ, när Linderborg bland de första i Sverige skrev om det näthat och hot hon utsattes för och när hon försvarade Nya tiders rätt att vara på bokmässan i Göteborg, trots att hon själv levde under hot.

– Aftonbladet Kultur har aldrig försökt smeka medhårs, vilket vi har fått respekt för. Vi brukar beskrivas som modiga och ärliga. Alla de stora tidningarna är borgerliga, Aftonbladet Kultur har kommit med ett annat perspektiv. Även om man inte har hållit med mig i mina ställningstaganden, tror jag de flesta är överens om att Aftonbladets kultursidor har vidgat den svenska demokratin, säger Åsa Linderborg.

Slutar som kulturchef efter 10 år

Men nu slutar alltså Åsa Linderborg på tjänsten hon tillträdde våren 2009.

– När jag började sa jag att jag skulle sitta i 5 år. Efter 7 år bad jag om att få sluta eftersom jag inte tyckte att jag lärde mig mer och för att jag var tvungen att lägga så mycket tid på annat än att skriva men jag blev övertalad att bli kvar ändå. Men nu känns det jätteskönt att lämna den här tjänsten.

Du har ju fått en del kritik på sistone, både gällande publiceringarna kring forskaren Martin Kragh och efter att Aftonbladet fälldes för brott mot god publicistisk sed i artiklarna om Benny Fredriksson, är det därför du slutar?

– Nej, det är det faktiskt inte, jag bad om att få sluta redan 2015 och har upprepat det önskemålet flera gånger. Men det var något som gick sönder i mig när Martin Kragh kom med sin rapport 2017 där jag och Aftonbladet Kultur blev stämplade som säkerhetsrisker eller Putinvänner för att vi skrev för mycket om nyfascismen i Ukraina. För mig var det samma slags åsiktsregistrering som under Kalla kriget.

När det handlar om publiceringarna kring Benny Fredriksson, tidigare vd för Kulturhuset Stadsteatern, hans självmord och Pressens opinionsnämnds fällning av Aftonbladets artiklar säger Åsa Linderborg att hon dagligen tänker på det som hänt.

– Det är klart att jag tänker på det vi hade kunnat göra annorlunda, men jag kan bara ansvara för mina egna texter och de var jag faktiskt den första som kritiserade. Jag kommer från en familj och en vänsterrörelse där man hela tiden diskuterar vem man är och vad man gör, så jag grubblar ständigt på det som hänt.

Blir senior reporter på Aftonbladet

Trots att Åsa Linderborg slutar som kulturchef kommer hon inte att lämna Aftonbladet utan istället ska hon nu att arbeta som senior reporter och skriva fördjupande reportage, kolumner och göra långa intervjuer.

– Jag vill göra reportage om vad Sverige har blivit för ett land. 8 av 10 svenskar känner sig maktlösa, de säger att de inte kan påverka sina liv eller sitt jobb. Det är inte konstigt om folk tappar tron på demokratin när vi har en sådan strukturell maktlöshet. Och jag kommer fortsätta debattera yttrandefrihet och andra frågor som alltid har engagerat mig.

Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson är glad att Åsa Linderborg blir kvar som reporter på tidningen.

– Åsa Linderborg har under ett decennium varit en stark och stridbar kulturchef för Aftonbladet. Hon har som få andra vågat utmana medias flockmentalitet och ställa de krävande frågorna i en tid där allt fler tystnar och håller med. När hon nu tar steget in i en ny skrivande roll ser jag fram emot att hennes nyfikna blick och skarpa penna ger hela Aftonbladet en unik röst, säger Lena K Samuelsson.

Skriver ny bok

Åsa Linderborg tillträder sin nya tjänst vid årsskiftet och fram till dess väntar fortsatt tjänstledighet för att skriva klart nya boken, som är planerad att publiceras nästa år. Åsa Linderborgs första skönlitterära bok, Mig äger ingen, såldes i en halv miljon exemplar, översattes till flera språk och nominerades till Augustpriset. Och på ett sätt kommer den nya boken att bli en typ av uppföljning.

– Den handlar om den lilla flickan i Mig äger ingen, fast nu som vuxen kvinna. Väldigt få verkar förstå att flickan i boken är den kvinna som blev Aftonbladets kulturchef, att det är samma person. I den nya boken hoppas jag kunna förklara varför jag tagit alla de här striderna under åren.

”Alltid vågat kasta sig in i debatter”

Martin Aagård, biträdande kulturchef på Aftonbladet, säger att Åsa Linderborg betytt mycket för kultursidorna.

– Hon är väl den mest kända kulturchefen sedan Olof Lagercrantz och hon har varit – och kommer att fortsätta vara – en stor profil för Aftonbladet. Åsa som kommer från den akademiska världen från början har lärt mig att vara modig som journalist, säger Aagård och tillägger:

– Mycket som Åsa publicerat har blivit skandaler först och sedan visat sig vara viktigt, rätt och riktigt. Hon har fått ta mycket skit av det men har alltid vågat kasta sig in i debatter.

ANNONS