4 av 5 svenskar är oroliga för att kriget sprider sig

Var tredje svensk orolig för ockupation av Sverige

Uppdaterad 2022-03-03 | Publicerad 2022-03-02

81 procent av svenskarna är oroliga för att kriget kommer att sprida sig utanför Ukrainas gränser.

Det visar en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

Samtidigt är 70 procent oroliga för ett ökat militärt hot från Ryssland.

– Det är sällan vi sett oro på de här nivåerna. Men det är också krig i Europa, någonting vi inte upplevt på väldigt många år, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Sex dagar har gått sedan Putin invaderade Ukraina och många svenskar är rädda för hur kriget kommer att sluta.

81 procent känner oro över att kriget kommer att sprida sig utanför Ukrainas gränser, och var tredje svensk är orolig för att en främmande makt kommer att ockupera Sverige, visar en undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

Samtidigt är 70 procent oroliga för ett ökat militärt hot från Ryssland – en ökning med 24 procent.

I undersökningen har respondenterna fått beskriva orsaker till den oro de känner.

– Det finns ingen logik i hur Putin agerar, och därför känner många en oro för hur han uppträder, säger Karin Nelsson som är vd på Demoskop.

Undersökningen i sin helhet är genomförd efter att Ryssland invaderade Ukraina.

– Man är rädd att rädd för vad Ryssland kan ta sig för, helt enkelt.

Aldrig tidigare så oroligt

I går kväll riktade sig statsminister Magdalena Andersson i ett tal till svenska folket. Hon berättade att säkerhetsläget i Sverige är försämrat sedan flera år tillbaka, och att det nu har blivit sämre.

Enligt henne finns det inte några hot om väpnat angrepp mot Sverige, men att hotbilden har ökat.

Den skärpta tonen från politiker skulle kunna bidra till oron, menar Karin Nelsson.

– Den politiska situationen i Ryssland är så instabil att det är svårt att förutsäga hur Ryssland agerar. Många tycker att regimen i Ryssland verkar kunna ta till vilka medel som helst för att vidga sitt territorium.

Demoskop har mätt oro bland svenskarna under långt tid, bland annat efter terrordåden i Europa runt 2015, för klimatförändringar och under pandemin.

– Men det var aldrig på de här nivåerna. En terrorattack är ju mer lokal, men det här är en annan situation. Man känner att Ryssland trycker på från öst, och att det även skulle kunna drabba oss.

Statsminister Magdalena Andersson (S) talade  till svenska folket på tisdagskvällen.

Beskrivs som galen

Flera experter har under veckan beskrivit Putin som galen, riskbenägen och oförutsägbar, och att han i samband med invasionen har ritat om spelplanen för det internationella säkerhetsordningen.

Dessutom har han höjt beredskapen för landets kärnvapenförband, och grannlandet Belarus öppnat för att tillåta kärnvapen.

Jacob Westman, docent i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, menar att Putin visar upp sina kärnvapensmuskler för att det är hans främsta - och enda - vapen.

– Det är ytterst en fråga om vad Putin själv är beredd att göra, var gränsen för hans risktänkande eller galenskap går.

Ulf Bjereld menar att Putin rent teoretiskt skulle kunna straffa Sveriges val att skicka vapen till Ukraina med militära angrepp.

– Men det är utomordentligt osannolikt. Han skulle tvingas göra samma sak med andra länder i Europa, och då skulle han starta ett tredje världskrig och det har han inte någonting att vinna på, sa Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tidigare aktiv socialdemokrat