Kyckling fortsätter sprida smitta

Publicerad 2017-05-11

Fler än vanligt blir sjuka av färsk kyckling, trots åtgärder från kycklingbranschen. Arkivbild.

I snart ett år har 100–300 personer i veckan smittats av campylobacter – som de fått via färsk kyckling.

– Det är viktigt att känna till att kyckling fortfarande inte är säkert. Det är fortfarande tre till fyra gånger fler än vanligt som blir sjuka, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Antalet personer som blir sjuka av färsk kyckling är fortsatt högt, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Sedan juni 2016 har 100-300 personer i veckan rapporterats smittade med campylobacter.

Varför så många fortfarande insjuknar trots åtgärder från kycklingbranschen är oklart.

– Det är ovanligt att så här många insjuknar i campylobacter och att det pågår under en så lång tid. Det ser ut nu som att det behövs ytterligare åtgärder från kycklingbranschen, säger Anders Tegnell.

Vanligtvis sjunker antalet insjuknade i campylobacter under vintern, men den här vintern har de varit fortsatt höga. Anders Tegnell är orolig för att det kan bli ännu värre under sommaren när fallen normalt ökar.

De flesta som smittas av campylobacter insjuknar akut med diarréer, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.

Ingen steril miljö

Maria Donis, vd för Svensk fågel, säger att provsvar från Statens veterinärmedicinska anstalt visar att förekomsten av campylobacter hos kycklingar faktiskt har sjunkit.

– Den senaste rapporten för april visar på att vi ligger på sju procent, vilket är de nivåer som brukar förekomma. Det visar att åtgärderna som tagits har gett effekt, säger hon till TT.

– Man måste vara medveten om att kycklingarna inte lever i en steril miljö. Har man djur som lever utomhus är risken högre för förekomsten av campylobacter. Det är därför viktigt att alltid ha god hygien i köket och tillaga kycklingen på rätt temperatur.