Aye, 23: ”Sas nekade mig jobb – på grund av att jag bär slöja”

Publicerad 2017-04-26

Aye Alhassani, 23.

På anställningsintervjun ombads Aye ta av sig slöjan. När hon sa nej fick hon veta att Sas hade en policy mot religiösa symboler hos personalen.

– Jag känner att det här är jättediskriminerande, säger Aye.

Det var på tisdagen som Aye Alhassani, 23, var på anställningsintervju. Hon hade via ett bemanningsbolag sökt jobb som check-in-personal åt flygbolaget Sas. I ansökningsprocessen hade hon fått skicka in både bild och video på sig själv.

För Aye, som bär slöja, innebar det att hon kände sig säker på att hennes religiöst motiverade klädval inte skulle bli ett problem.

– Jag visste sedan tidigare att det fanns andra tjejer med slöja som jobbade hos Sas, säger hon.

”Ville låta mig välja”

Först fick hon gå på en gruppintervju. Allt kändes bra, och därefter följde en personlig intervju med en rekryterare. Först fick Aye frågor om hur hennes schema som student skulle gå att få ihop med jobbet hos Sas.

– Hon undrade hur tillgänglig jag skulle vara och sa att de kunde kompromissa. Så det kändes som att de var intresserade av att jobba med mig.

Men därefter tog intervjun en oväntad vändning. Enligt Aye började rekryteraren prata om Sas policy kring religiösa symboler. Rekryteraren förklarade att ett kors på armen hade behövt täckas över – och att slöjan var ett problem.

Aye undrade då varför företaget låtit henne gå vidare i rekryteringsprocessen trots att de visste att hon bar slöja.

– Hon sa att de tyckte att jag var duktig och kompetent, och att företaget ville ge mig chansen att välja, liksom slöjan eller jobbet då, säger Aye.

”Fått mycket stöd”

Den 14 mars fattade EU-domstolen ett prejudicerande beslut, som innebär att interna ordningsregler hos ett företag, som förbjuder bärandet av exempelvis politiska eller religiösa symboler inte är att betrakta som diskriminering.

Aye menar att hon är ett offer för EU-beslutet. Hon valde att slutföra intervjun, men blev inte kallad till nästa steg i rekryteringsprocessen.

– Det är hemskt att ett företag sätter sådana här gränser. Har man en trångsynt och ignorant syn kommer företaget inte heller utvecklas. Jag känner att det är jättediskriminerande.

Via kontakter har hon efteråt fått höra att Sas infört en policy efter EU-beslutet – men att tidigare anställda som bär slöja inte påverkas. Hon har skrivit ett inlägg på Facebook om händelsen. Det har väckt stor uppmärksamhet.

– Jag har fått jättemycket stöd, folk kontaktar mig och så. Jättemånga tycker att det här är fel, säger Aye.

Fredrik Henriksson är presschef för Sas i Sverige. Per mejl till Aftonbladet hänvisar han till tidigare nämnd EU-dom kring uniformsneutralitet. Han skriver att Sas har ”enhetliga uniformsregler för personal som arbetar i luften och på marken”:

”Dessa regler gäller för alla våra anställda oavsett religion, kultur eller ideologi. Endast plagg och accessoarer som ingår i SAS uniform är tillåtna”, skriver Henriksson.

För tidningen Expressen förnekar Henriksson också att Sas i dagsläget skulle ha anställda som bär slöja. Aye säger att presschefen är felinformerad och att hon själv känner personer som jobbar hos Sas och bär slöja. Hon planerar att upprätta en anmälan hos Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Emma valde niqab när hon fyllde
15

Följ ämnen i artikeln