Högsta domstolen tar upp Jeanettefallet

Publicerad 2023-06-27

När Jeanettes sambo friades för mord på henne valde Riksåklagaren att överklaga till Högsta domstolen.

Nu beviljar HD prövningstillstånd och sambon kan – återigen – dömas för mord.

– Förstår du hur det här kan påverka andra domar, vilket framsteg detta kan bli vad gäller kvinnovåld? Det här kan bli en milstolpe, säger Jeanettes dotter Nathalie.

De rättsliga turerna i fallet kring 61-åriga Jeanettes död har varit många och pågått i ett nästan ett år.

Jeanettes kropp var täckt av gamla och nya skador när hon hittades död på badrumsgolvet förra sommaren. Utredningen visade att det inte var första gången hennes sambo misshandlat henne men att det denna gång gett henne så allvarliga skador att hon inte överlevde.

Tingsrätten dömde hennes sambo till livstids fängelse för mord men i hovrätten ändrades domen till sju års fängelse för synnerligen grov misshandel. Hovrätten menade att det förelåg en möjlighet att Jeanettes död kunde ha orsakats av en läkemedelsförgiftning.

”Absurt”

Riksåklagaren ansåg dock hovrättens dom felaktig.

– Vi tycker det är absurt. Han har gjort allt som är tillräckligt för att hon ska dö. Han har misshandlat henne grovt och lämnat henne utan att tillkalla på hjälp. Vi vill att HD ska pröva detta, vi har inte sett att man gjort det tidigare, sa My Hedström, byråchef hos Riksåklagaren då.

Rättsläkaren har konstaterat att sambon lämnade Jeanette naken och svårt skadad på badrumsgolvet och att hon levde upp till en halvtimme efter misshandeln.

– Även om det skulle godtas att det inte kan uteslutas att hon, efter att det att misshandeln från hans sida avslutats, rent faktiskt dog till följd av förgiftning, måste han ändå till följd av misshandeln anses ha orsakat hennes död, säger My Hedström.

En övervakningskamera fångade Jeanette och sambon några timmar innan hon hittades död.

Kan bli vägledande fall

Högsta domstolen håller med om att fallet bör prövas igen och beviljar nu prövningstillstånd med utgångspunkt att sambon ”uppsåtligen med våld, på tid och plats som anges i åtalet, har tillfogat Jeanette de skador som anges i åtalet”.

Det som hände Jeanette kan därför bli ett prejudicerande fall och ha inverkan på framtida, liknande ärenden. Riksåklagare Petra Lundh har önskat att HD i detta ärende ska ge vägledning i hur begreppet orsakar ska bedömas inom straffrättens område.

– Enligt min uppfattning kan begreppet tolkas vidare än vad hovrätten gör i den här domen och vad domstolar i allmänhet gör. Vad jag vet har någon sådan diskussion inte förts inom straffrätten, i vart fall inte i någon större utsträckning.

”Har knappt hunnit sörja”

För Jeanettes döttrar har den långa rättsprocessen varit ansträngande. Men beskedet att HD väljer att pröva mammans fall tar de emot med glädje.

– Förstår du hur det här kan påverka andra domar, vilket framsteg detta kan bli vad gäller kvinnovåld? Det här kan bli en milstolpe, att man visar att du inte kan slå någon hur mycket som helst och inte dömas för det, säger Jeanettes dotter Nathalie.

– Det här ger oss inte mamma tillbaka men det här ger oss i alla fall någon slags upprättelse, någon frid i kroppen, att HD vill ta upp det. Jag har knappt hunnit sörja för att jag varit så upptagen med att fajtas för att mamma ska få upprättelse, så det här känns så stort.

Det stora leendet och det smittande skrattet var två kännetecken hos Jeanette som de flesta minns.

”Hon var så viktig för vår familj”

Aftonbladet har i ett stort antal artiklar följt Jeanettes fall – från det att hon hittades död den 9 juli 2022 i en villa utanför Hudiksvall till dags datum.

Hennes familj har berättat om saknaden efter henne och vem den 61-åriga kvinnan var. Hur hennes skratt fick alla att må bra. Hur hon drabbades av cancer men precis hade börjat tillfriskna när hon hittades död.

Och om hur hon levde i en våldsam relation som hon precis hade försökt börja lämna.

– Vi vill att alla ska få veta hur fin hon var och hur viktig hon var för vår familj. Det har någon nu berövat oss. Om det faktum att vi nu berättar om vår mamma och det som hände henne kan få någon annan kvinna där ute, som lever i en sådan här relation, att lämna, så betyder det allt, har dottern Linn tidigare sagt.

Inget datum är satt än för när målet ska tas upp i Högsta domstolen.

Följ ämnen i artikeln