Dämpat på M-vakan – ”Det är vad det är”

Uppdaterad 2022-09-12 | Publicerad 2022-09-11

Moderaterna tystnade när SVT:s valundersökning kom.

Om den står sig blir det dubbelförlust – minsta block och mindre än SD.

– Det var svårt att bli väldigt glad när man såg den, säger M-veteranen Gunnar Hökmark.

Moderaterna har sin valvaka på Clarion Sign – samma hotell i centrala Stockholm där Fredrik Reinfeldt avgick på valnatten 2014.

Det förväntansfulla sorlet tystnade rejält när SVT:s vallokalsundersökning presenterades. Det enda jublet hördes när Liberalernas resultat kom, och de såg ut att klara riksdagsspärren.

– Det är väldigt jämnt, det här valet. Och sen är en opinionsundersökning precis vad det är, det är inget valresultat. Nu kommer det några långa spännande timmar när det ska räknas röster, vi får avvakta och se vart det för oss, säger partisekreterare Gunnar Strömmer.

Hur skulle du själv beskriva stämningen?

– Jag tycker stämningen är samlad och god. Alla ser ju att det är väldigt jämnt. Och jublar, det gör man när man är säker på att man har vunnit. Där är vi inte ännu, utan det blir en lång kväll och jag tror det kommer bli ett tight race.

Partisekreterare Gunnar Strömmer på Moderaternas valvaka.

M-veteranen Gunnar Hökmark konstaterar att det ”var svårt att bli jätteglad”.

– Vi ser ju att SVT:s undersökning var bättre än TV4:s, och det visar att kvällen kan gå i en annan riktning. Jag tror att kvällen kommer att bli mer och mer spännande, säger Hökmark.

Adelsohn: ”Ser inte bra ut”

Även den tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn gläds över att resultatet i SVT:s vallokalsundersökning är bättre än TV4:s dito. Men nöjd är han inte över siffrorna:

– Det ser inte bra ut, men man kan aldrig veta med vallokalsundersökningar. Alla röster ska ju räknas och är det så här jämnt kan utlandsröster och poströster spela in.

Stämningen beskriver Adelsohn som ”förhoppningsfull”.

Arba Kokalari, moderat EU-parlamentariker, uppmärksammar att i vallokalsundersökningen från SVT för fyra år sedan hade Moderaterna också ett underläge mot Sverigedemokraterna. Men valresultatet blev tvärtom.

– Det här är långt ifrån över. Man ska inte dra några segrar eller förluster i förskott, det här är otroligt spännande, säger Arba Kokalari.

Anders Borg.

Borg: Blir en spännande kväll

Anders Borg, finansminister senast Moderaterna hade regeringsmakten, fokuserar på att det var jämnt och att det var väntat.

– Vi får nog avvakta att man räknar rösterna, och det här kommer nog avgöras på tre, fyra mandat på ena eller andra sidan. Det kommer bli en spännande kväll.

De traditionella borgerliga partierna tappar alla i undersökningen jämfört med det förra valresultatet, medan Sverigedemokraterna går betydligt starkare.

– Sverigedemokraterna har ju vunnit väldigt många socialdemokrater, och väldigt många moderater. Det är väldigt tydligt att många i Sverige anser att vi behöver en stramare invandringspolitik.

Om SD blir större än M – hur ska man sy ihop det, med Ulf som statsminister men ett större parti utanför?

– Jag är inte så bekymrad över det. När det gäller ekonomisk politik är ju de partierna överens om att det ska vara en ansvarsfull finanspolitik. Man vill gärna sänka en del skatter, man vill lägga resurser på polis, försvar, och, antar jag också, viktiga frågor som skola. Jag ser inte att det är några avgörande skiljelinjer där som gör det svårt att nå en kompromiss vartefter, säger Anders Borg.

Borg om SD: ”Man får acceptera”

På Anders Borgs tid hölls Sverigedemokraterna ute i kylan av Moderaterna. Men han säger sig inte ha några ideologiska betänkligheter kring den nya given.

– Jag tycker att en moderatledare har som uppgift att säkra att man kan få en annan ledare än en socialdemokratisk. Nu har väljarna landat med sina sympatier på det här sättet, då får man acceptera det, säger Anders Borg.