Hätsk debatt mellan Avci och Strandhäll: Ni öppnar för nationalkonservatismens intåg

Publicerad 2022-09-02

Det har minst sagt varit hätskt mellan politikerna Gulan Avci (L) och Annika Strandhäll (S) och på sociala medier och i debattartiklar har de två attackerat varandra.

Underfredagen fredagen möttes Avci och Strandhäll i en livesänd debatt på Aftonbladet där fokus stod på jämställdheten.

Annika Strandhäll menar att Liberalernas politik är på väg att kompromissas bort.

– Min oro är att Liberalerna nu kommer att sätta sig, troligtvis i ett samarbete med betydligt större partiet, ett tjugoprocentsparti i Sverigedemokraterna och ett sextonprocents parti i Moderaterna och Kristdemokraterna som vi vet har en väldigt abortkritisk inställning. Vad kommer det att innebära för svensk jämställdhet om de partierna kommer att styra Sverige? sa Annika Strandhäll under debatten.

Avci: Tryggheten knuffats tillbaka

Strandhäll ställde sig frågan hur Liberalerna, med sina fem procent, kan driva jämställdhetspolitiken framåt.

Gulan Avci menade å sin sida att hon är trygg i sina värderingar.

– Mitt parti införde för över 100 år sedan demokratin i Sverige.

Gulan Avci svarade:

– Det är intressant att Annika är så djupt bekymrad över svensk jämställdhet för om man tittar på hur jämställdheten har utvecklat sig under de åtta år där Annika har suttit i en socialdemokratiskt ledd regering så har tryggheten knuffats tillbaka.

Strandhäll: Nationalkonservatism

Vidare kritiserade Annika Strandhäll Liberalerna för att partiet öppnat upp för samarbete med Sverigedemokraterna.

– Vi är inte de enda som riktar kritik mot Liberalerna för att ni är beredda att öppna upp för samarbete med Sverigedemokraterna och eventuellt ministerposter som första liberala parti i hela Europa.

– Ni har före detta partiledare Jan Björklund och Bengt Westerberg som inte vill rösta på ert parti för att ni vill öppna upp för nationalkonservatismen i Sveriges riskdag, säger Strandhäll.

Gulan Avci kallade Annika Strandhälls agerande för skrämselpropaganda.

– Mitt parti har gett ett väldigt tydligt besked med Johan Pehrson i spetsen, att vi aldrig kommer att släppa fram en regering där Sverigedemokraterna ingår eller sätta oss i en regering där Sverigedemokraterna ingår, säger Gulan Avci.