S-toppen om El-Hajs svar: ”Borde vara ångerfull”

Publicerad 2024-01-30

Jamal El-Haj på Amin Abu Rashids privata Facebook-bild från 2017.

Jamal El-Haj har brutit tystnaden om deltagandet på den omtalade Palestinakonferensen.

Hans svar möts av kritik från S-ledningen.

– Jag tycker att han borde vara ångerfull, säger gruppledaren Lena Hallengren (S).

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) har nyligen intervjuats i SVT och i DN. Han ger sin bild av varför han deltog på Palestinakonferensen i Malmö och hur hans relation till terrorhäktade Abu Rashid ser ut.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, har tagit del av intervjuerna. Hon konstaterar att El-Haj inte verkar ångra sitt deltagande på konferensen, något hon anser är olyckligt.

– Det var olämpligt att han deltog, vi avrådde men han följde inte vår avrådan. Han borde ångra att han gjorde det med tanke på allt det efterspel som har varit, säger hon.

Förtroendet får prövas nästa val

Frågan om El-Haj fortfarande har partiets förtroende är upp till hans partidistrikt i Skåne att avgöra, säger Hallengren.

– Det är ett förtroende han bär från sina medlemmar, det får prövas och omprövas inför nästa val.

Uppmanar du distriktet att agera, att pröva förtroendet?

– Nej det gör jag inte. Jag berättar hur det fungerar i vårt parti. Att det är lokalt man får sitt förtroende.

El-Haj valde konferensen framför partiet, kan man agera så och fortfarande representera S?

– Jag tycker att han gjorde fel bedömning och vi avrådde honom från att delta. Men att uteslutas, det är något annat. Att utesluta någon är en väldigt stor sak och inget som händer för att man åkte på en konferens som man avråddes från.

Lena Hallengren (S).

Allvarliga anklagelser

Hallengren tycker att delar av kritiken mot Jamal El-Haj har varit orättvis, till exempel när han målas ut som en säkerhetsrisk.

– Jag tycker att man ska tänka efter innan man yttrar något sådant. Det är oerhört allvarliga anklagelser. Jamal får ta ansvar för att han inte följde min avrådan, de övriga påståendena kan jag inte säga att det finns någon grund för.

Hallengren understryker att hon inte tror att El-Haj sympatiserar med Hamas, hon har heller inte tagit del av några uppgifter som tyder på det.

– Journalistkåren och högern har grävt mycket i detta. Jag utgår från att det hade kommit fram om det vore så.

Jamal El-Haj säger i DN-intervjun att han hade svikit sin familj och hela det palestinska folket om han inte deltog på konferensen. Han säger också att han inte kände till Abu Rashids misstänkta terrorkoppling, att han inte visste vem han var före konferensen.

Aftonbladet har ställt frågor till S-ledaren Magdalena Andersson om El-Hajs svar i intervjuerna. Hon hänvisar till Lena Hallengren.

Följ ämnen i artikeln