Fyndet: 5 000 år gammal bränd gröt

Publicerad 2024-01-31

Det 5 000 år gamla grötfyndet som gjordes i tyska Oldenburg LA 77.

Bränner du fast din gröt i kastrullen?

Det är ett historiskt misstag. Minst sagt.

Inte ens på stenåldern klarade alla av att koka gröt.

I Tyskland har man nyligen upptäckt en gammal lergryta med gröt som brändes fast för  5 000 år sedan, skriver Live Science.

Arkeologer upptäckte det misslyckade koket efter att ha undersökt en hög med blandade skärvor av lerföremål  vid Oldenburg LA 7. LA 7 är en bosättning som forskarna anser är ett av de äldsta samhällena i Tyskland, enligt en studie som publicerades i tidskriften PLOS One den 19 januari.

– Så fort vi tittade på insidan av kokkärlet var det uppenbart att något gått fel, säger studiens huvudförfattare Lucy Kubiak-Marten till Live Science.

Närbild på den brända stenåldersgröten.

Kemiska analyser av klumpar på insidan av lerskärvorna visade spår av olika sorters gamla spannmål, bland dem emmervete (tvåkornsvete) och korn.

Man upptäckte också rester av den vilda växten svinmålla, känd för sina stärkelserika frön, enligt ett uttalande från Kiels universitet. Den påminner enligt uppgift om quinoa.

– Det såg ut som att någon hade blandat spannmål med de proteinrika fröna och kokat med vatten. Det var inte en slump, det var ett val, säger Lucy Kubiak-Marten.

Det finns bevis för att människor har malt vildhavre, troligen för att använda som mjöl, för 32 000 år sedan i Italien. Men det nu hittade lerkärlet kan vara världens första bevis för ett (misslyckat) försök att koka gröt.

– Det här är mer än bara brända spannmål. Vi ser här hur människor förberedde sina dagliga måltider för tusentals år sedan.

Följ ämnen i artikeln