Zelenskyj: Putin bara skyller ifrån sig

TT

Publicerad 2024-03-23

Ett ”barbariskt” dåd, säger Vladimir Putin om terrordådet i Moskva. Han utlovar hämnd och säger att de skyldiga var på väg mot Ukraina.

Hans ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj slår tillbaka och säger att Putin vill skylla ifrån sig.

Rysslands president Putin gjorde flera kopplingar till Ukraina när han för första gången uttalade sig om fredagens dåd där över 130 människor miste livet.

– Vi står inte bara inför en cyniskt planerad terrorattack, utan inför ett förberett massmord av försvarslösa människor, sade han i ett videoinspelat tal som sändes i statlig rysk tv runt 20 timmar efter attacken.

Utlovade hämnd

Putin utlovade hämnd och hårda straff för de skyldiga – och han uppgav att de fyra gärningsmännen greps när de ”försökte gömma sig och rörde sig mot Ukraina”.

Putin hävdade vidare att ”den ukrainska sidan” hade förberett för att männen skulle kunna ta sig över den hårt bevakade gränsen.

Uttalandet har mötts av lika hårda ord från Ukraina..

– Det som hände i går i Moskva är uppenbart: Putin och de övriga i patrasket försöker skylla på någon annan, sade president Volodymyr Zelenskyj när han kommenterade Putins påståenden.

Zelenskyj: Förutsägbart

Kiev har i skarpa ordalag nekat till all inblandning i attentatet mot konserthuset i Moskva, den dödligaste attacken i Ryssland på närmare 20 år. Terrorrörelsen IS har sagt sig ligga bakom fredagens dåd.

Säkerheten runt om i Ryssland har förstärkts efter attacken och Putin meddelade i sitt tal att söndagen förkunnas nationell sorgedag.

Före talet på lördagseftermiddagen hade Putin varit tyst sedan fredagskvällens terrordåd.

– I stället för att ta hand om sina ryska medborgare, och tala till dem, var den där skurken Putin tyst i en hel dag, upptagen med att tänka på hur han skulle kunna dra in Ukraina, sade Zelenskyj om tystnaden.

– Det hela är så förutsägbart.