Rektorn: ”Häxbrygd av lögn och svek”

Publicerad 2024-03-23

Skolinspektionen kan tvingasArena Academy

Rektorn anklagas för att ha försatt en hedersutsatt elev i livsfara genom att låta familjen leta efter henne på skolan.

Själv menar han att alltsammans är illvilliga lögner och missförstånd.

– Om jag hade vetat att eleven hade det så dåligt hemma, skulle jag helt visst agerat annorlunda. Men det är lätt att vara efterklok med facit i hand, säger han.

Hedersfallet på Arena Academy i Stockholm rullades upp när Skolinspektionen gjorde oanmälda besök på skolan 2023.

I utredningen vittnade elever och personal om hur en hedersutsatt 16-årig flicka tvingats fly till ett skyddat boende. Samtidigt hade rektorn varit behjälplig när hennes far och bror kom till skolan för att leta efter henne. Något som enligt vittnesmålen inifrån skolan kunde ha försatt flickan i livsfara.

– Det jag minns var att pappan kom gråtande och berättade att dottern inte kommit hem på två dagar och att familjen förgäves sökt efter henne hela natten. Jag blev chockad, skriver rektorn i mejl, som svar på Aftonbladets frågor.

– Det första jag befarade var att flickan tagit en överdos och blivit liggande död någonstans.

Kritisk mot Skolinspektionen: ”Lögner”

Rektorn fick sedan sparken, eftersom han enligt skolägaren Edinit AB hade betett sig ”oacceptabelt”. Skolinspektionen menar att han och den biträdande rektorns hantering av hedersfallet har utgjort en allvarlig risk för eleverna. Det är också en av orsakerna till att skolan nu kan stängas.

Men enligt rektorn bygger myndighetens beslut på vittnesmål från ett fåtal lärare som velat bli av med honom av helt andra anledningar.

– När dessa lärare inte lyckades eliminera skolledningen på annat sätt, har de tillgripit Skolinspektionen och kokat ihop en häxbrygd av lögn och svek. Det är beklämmande att Skolinspektionen svalt de bådas bete och nu framstår som en dysfunktionell bocka-av-myndighet förledd av lögner.

– Skolinspektionens beslut är tragiskt för alla elever som därmed får sin utbildning saboterad, skriver han i mejl.

Flera lärare vittnar i intervjuer med Skolinspektionen om att det funnits ett låst, hemligt bönerum på skolan, enbart till för vissa muslimska elever. Något som även huvudmannen bekräftar. Rektorn hävdar dock att det var ett vanligt rum för meditation och eftertanke som alla kunde hämta ut nyckel till.

Förstod inte flickans situation

Han ställer sig också oförstående till anklagelser om att han ska ha kontrollerat särskilt kvinnliga elever på skolan, på uppdrag av strikt religiösa familjer.

– Jag har aldrig upplevt sådana påtryckningar från föräldrar. Däremot har jag lovat elever och föräldrar trygghet och studiero, samt en lugn akademisk miljö.

Den 16-åriga flickan tvingades lämna sin familj, sin skola och sitt liv, efter att rektorerna hade ringt hem och berättat att hon testat hasch en kväll efter skoltid. Flickan själv har berättat om hur hon bad rektorn om hjälp och att hon fruktade att familjen kunde döda henne.

Rektorn vidhåller att han inte förstod att eleven levde med hedersproblematik, eller att hon var rädd för att gå hem.

– Samtidigt vill jag säga, att om jag kunnat rädda ett enda barns liv från att förstöras av missbruk, så är det värt att förlora sitt arbete för det, hundra gånger om. Sådan är jag.