24 timmar på sig att granska "coronalagen"

Erika Nekham/TT

Publicerad 2020-04-05

Socialminister Lena Hallengren (S) har fått frågan om den nya lagen som ger regeringen ökade maktbefogenheter på sitt bord. Arkivbild.

Regeringen vill snabbare kunna ta beslut som ska begränsa smittspridningen – och snabbt ska det också gå för remissinstanserna som ska granska den unika lagändringen.

Ett dygn har de på sig att komma med synpunkter på lagen, som ger regeringen möjlighet att fatta beslut utan riksdagens godkännande.

I går kväll kom den lagrådsremiss som handlar om att regeringen skulle få ökade maktbefogenheter under tre månaders tid, för att snabbare kunna fatta beslut som syftar till att minska smittspridningen av coronaviruset, sars-cov2. Den har lämnats till tolv remissinstanser som fått ett dygn på sig att granska lagförslaget – de ska alltså lämna sina synpunkter redan i kväll.

Här sammanställer TT hur lagen enligt förslaget ska utformas, hur motiveringen till den ser ut och vad den skulle kunna ge regeringen rätt att göra:

• Enligt regeringens förslag ska det läggas till bestämmelser i smittskyddslagen (2004:168), som ger den rätt att "meddela vissa offentligrättsliga föreskrifter om särskilda åtgärder med anledning av det virus som orsakar covid-19". Enkelt förklarat innebär förslaget att regeringen på egen hand ska kunna fatta beslut på områden där det i vanliga fall krävts en lag, som alltså riksdagen hade behövt godkänna.

• Regeringens motivering till lagändringen är den "svåra situation" som Sverige befinner sig i, och att vi måste planera för extraordinära åtgärder. Det måste skyndsamt "säkerställas att alla adekvata åtgärder kan vidtas" för att hantera smittspridningen, och det måste finnas ett regelverk som gör att regeringen snabbt kan fatta nödvändiga beslut om åtgärder så fort ett behov uppstår, hävdar regeringen. Den befintliga smittskyddslagen "är inte tillräcklig för att möta de utmaningar som spridning av det virus som orsakar covid-19 innebär".

• Regeringen skriver i lagförslaget att det är svårt att förutse exakt vilka åtgärder man kommer behöva fatta beslut om, men lämnar några exempel. Det handlar om tillfälliga begränsningar för folksamlingar, nedstängningar av köpcentrum, nattklubbar, restauranger, gym och bibliotek. Det kan också handla om "tillfällig nedstängning eller andra begränsningar i fråga om transporter eller att använda infrastruktur, t.ex. hamnar, flygplatser eller buss- eller järnvägsstationer". Regeringen nämner också möjligheten för inbördes handel eller omfördelning av läkemedel, skyddsmaterial eller annan medicinsk utrustning när det gäller exempelvis privata vårdgivare.

• Förslaget skulle däremot inte innebära att regeringen ensam får rätt att besluta om utegångsförbud. "Ett sådant mycket ingripande och omfattande beslut om utegångsförbud – ett slags isolering – eller en karantän av hela samhällen skulle sannolikt innebära begränsningar i fri- och rättigheter som kräver en lag", skriver regeringen.

• Enligt förslaget ska det finnas vissa kontrollfunktioner. Riksdagen ska i efterhand få ta ställning till alla beslut regeringen fattar, och på så sätt kunna stoppa eller ändra dessa. De ökade befogenheterna är också begränsade till att gälla under tre månaders tid. Lagen bör enligt regeringens bedömning kunna träda i kraft som tidigast den 18 april, vilket skulle innebära att den gäller till slutet av juni.