Säkra länder–lista ska ge snabbare avvisningar

Peter Wallberg/TT

Uppdaterad 2020-01-31 | Publicerad 2020-01-30

Migrationsverket får i dag inte snabbavvisa många asylsökande, trots att de uppenbart saknar asylskäl.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) siktar därför på att få fram en lista över så kallade säkra ursprungsländer.

Väldigt få asylsökande från till exempel västra Balkan, Georgien, Ukraina och Uzbekistan beviljas asyl i Sverige. Beviljandegraden för de länderna var fem procent eller mindre i fjol.

Ändå sökte till exempel 1 052 medborgare i Uzbekistan och 975 medborgare i Georgien asyl här förra året. Bara syrierna, iranierna och irakierna var fler.

Regeringen vill göra något åt mängden asylansökningar som uppenbart är ogrundade.

– Det är ett stort och växande problem, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

Förslag väntas

Därför har regeringen tillsatt en utredning som presenterar sina förslag på fredag. Den väntas föreslå att regeringen bemyndigar Migrationsverket att ansvara för en förteckning över säkra ursprungsländer.

Asylsökande från länder på listan ska kunna snabbavvisas om deras ansökningar är uppenbart ogrundade. Migrationsministern vill ha en sådan lista.

– Det var därför vi tillsatte utredningen, det är för att vi vill ha det. Sedan får vi se i morgon hur utformningen blir, säger Johansson.

Både Morgan Johansson och Migrationsverket räknar med att en sådan lista skulle minska antalet asylansökningar. Hur mycket, beror på vilka länder som sätts upp på listan.

– Georgien är ett land med mycket få som beviljas uppehållstillstånd. Det är ett sådant land som bör vara aktuellt, säger Johansson.

Antalet asylsökande från Georgien växte snabbt efter att EU införde visumfrihet för georgier 2017.

Dom satte stopp

En rad EU-länder har sedan länge nationella listor över säkra ursprungsländer. Sverige har däremot haft ett annat system, där uppenbart ogrundade ansökningar kunde läggas i ett snabbspår.

Enligt Johansson kunde ansökningar från västra Balkan behandlas på tre till fyra veckor. Därefter kunde beslut fattas om att omedelbart verkställa avvisning. Den asylsökande hade då inte rätt att stanna i landet i väntan på att en överklagan av asylbeslutet prövades i domstol.

Men i juli 2018 stramade EU:s domstol åt möjligheterna för sådana snabbavvisningar. Domstolen ansåg att många asylärenden inte får bedömas som uppenbart ogrundade om inte Sverige har infört några bestämmelser om säkra ursprungsländer.

Många har

Bland EU-länder som har använt sig av säkra länderlistor finns Tyskland, Frankrike Storbritannien, Österrike och Danmark.

Listorna uppdateras efterhand, men det är vanligt att till exempel länder som Albanien, Kosovo, Serbien och andra Balkanländer betraktas som säkra ursprungsländer. Ukraina och Georgien är andra exempel på länder som hamnat på en del listor.

– En sådan lista är avgörande för att vi ska få ett fungerande återvändande. Vi har sett att det bara är ungefär hälften av dem som ska lämna Sverige som faktiskt också gör det, säger M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

"Bättre sent än.."

Både SD och KD påpekar att de krävt en sådan lista i många år.

– Bättre sent än aldrig, säger SD:s migrationspolitiska talesperson Paula Bieler.

Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson uttalar sig mer försiktigt om behovet av en lista.

– Vi kommer ta emot utredningen och sedan kommer den processas. Vi får se hur produkten ser ut när den kommer, säger Rasmus Ling.