Experterna om läkemedelskritiker i populär podcast

Uppdaterad 2022-02-03 | Publicerad 2022-02-02

Alexander Pärleros, som har en av Sveriges största intervjupoddar, pratar med hjärnforskaren Katarina Gospic i sitt senaste avsnitt om hur pandemin censurerats och hur läkemedelsbolagen ”fuskar” i sina studier.

De framför kritik mot hur Pfizers vaccin har kunnat godkännas – något experter inte håller med om.

– Ständigt ska dessa antivaxxare veva runt. I början menade de att alla skulle dö av vaccinet och sen dog vi inte alls, säger Agnes Wold.

I Alexander Pärleros senaste avsnitt av ”Framgångspodden”, en av Sveriges största intervjupoddar, har han bjudit in Katarina Gospic, hjärnforskare och läkare.

I avsnittet som heter ”Den censurerade pandemin” pratar de om pandemin och läkemedelsbolaget Pfizer, som enligt Katarina Gospic fifflar och mörkar sina studier för att tjäna pengar – och hur hela världen har gått på deras lögner.

I det en timme och 22 minuter långa avsnittet hinner de gå igenom både det ena och det andra.

Bland annat talar Katarina Gospic om två studier som läkemedelsbolaget Pfizer gjort för att få sitt vaccin godkänt. En av studierna är publicerade i tidskriften New England Journal of medicine. Där det tydligt framkommer att Pfizer är ansvariga för studien, designen, genomförandet, samla, analysera och tolka data. Och där läkemedelsföretaget Biontech har varit med och sponsrat studien.

– Bara där börjar vi inse att detta är ett företag som vill ha ut en produkt i världen och sponsrar hela studien, säger hon.

Hjärnforskaren Katarina Gospic.

Tankeexperimentet om hamburgare

Katarina Gospic vill göra ett tankeexperiment och jämför därför med ett ”jättestort hamburgareföretag” som med samma förutsättningar samlat in sin data.

– De ville visa att hamburgare är jättebra för hälsan. Om man då ställer sig frågan: Oj, nu kom det ett studieresultat att hamburgare är riktigt bra för hälsan. Och genom att det nu är så bra för hälsan kommer hela världen börja äta det. Om någon är tveksam till det här, skulle vi då tycka att det var konstigt? Skulle den här personen kallas för anti-hamburgare?

Alexander Pärleros instämmer och menar att det är korrupt.

Katarina Gospic berättar också för Alexander Pärleros, i podden, om något hon kallar för ”siffertrolleri”.

Anser att studierna är som en kriminalroman

I Pfizers studie fick åtta personer av 18 198 covid, trots vaccin och av 18 325 personer ovaccinerade fick 162 covid. Gospic berättar att det finns två sätt att presentera siffran som indikerar riskreduktionen: den relativa och den absoluta.

– Den relativa riskreduktionen visar att vaccinet är 95 procent effektivt medan den absoluta menar att riskreduktionen är 0,84 procent. Alltså, två korrekta siffror presenterade på olika sätt.

– Så vaccinet hjälpte mindre än en procent? undrar Pärleros.

– Exakt, svarar Gospic.

– Det här är nästan som en kriminalroman. När man börjar lägga ihop de olika pusselbitarna på brottsplatsen. Beroende på var man tittar och letar hittar man olika saker, forstätter hon.

Alexander Pärleros: Jävla hustlerbolag

Katarina Gospic refererar även till andra studier som visar på att man missat att ta prover på personer i studien som haft misstänkta covidsymtom. Gospic anser att Pfizer brutit mot de grundläggande reglerna i forskning: att den ska vara dubbelblind, randomiserad och placebokontrollerad.

Något Alexander Pärleros reagerar på genom att kalla Pfizer för ett ”jävla hustlerbolag”.

Agnes Wold: Antivaxxare ska ständigt veva runt

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, däremot säger till Aftonbladet att hon blir rasande av att höra hur de pratar om vaccinet.

– Jag förstår inte vad de menar? Att covid-19 vaccinet inte har någon effekt och att allt bara är fusk? Över en miljard människor har vaccinerat sig med Pfizer och vi har hur mycket data som helst på att det fungerar mot allvarlig sjukdom och död.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.

Hon menar att de inte alls har brutit mot några principer. Studien var randomiserad, att man lottade folk till vaccin eller placebo, och att den var dubbelblind.

– Innan studien startar bestämmer man när den ska brytas, exempelvis när 400 fått covid. Då först får man ta reda på vem sin fått sitt vaccin respektive placebo. Hade 200 av de sjuka fått vaccin och 200 placebo hade vaccinet varit utan effekt. Nu hade nästan alla sjuka fått placebo. När man brutit koden är det vanligt att man erbjuder de som fått placebo att få riktigt vaccin – det kallar Gospic att ”förstöra sin kontrollgrupp”

”Uppenbart att hon inte vet”

– Ofattbart, menar hon att de som ställt upp för forskningen skulle tvingas gå ovaccinerade ett halvår till när andra kunde vaccinera sig? För att vara en fin kontrollgrupp? Till en studie som var avslutad. Det är uppenbart att hon inte kan någonting om hur man gör randomiserade studier.

Agnes Wold anser att Gospic konspiratoriskt berättar att man missat att ta pcr-tester på vissa studie deltagare, vilket hon menar är synd.

– Men slarv och misstag i sådana här jättelika och tunggrodda studier kan aldrig elimineras. Men de som missades bestod av både vaccinerade och kontrollerade och påverkade inte studiens resultat.

– Om det nu vore som hon antyder att Pfizer inte presenterar all data kan man fråga sig varför läkemedelsmyndigheter över hela världen godkänt deras vaccin och varför det bevisligen räddar liv.

Hur ser du på ”siffertrolleriet”?

– Jojo, tjena, ingen har lagt märke till det innan antivaxxarna? Verkligheten har ju bevisat att det fungerat hur bra som helst? Ständigt ska dessa antivaxxare veva runt. I början menade de att alla skulle dö av vaccinet och sen dog vi inte alls.

Niklas Arnberg, professor i virologivid Umeå Universitet.

Niklas Arnberg: ”Gör allt ’by the book’”

Niklas Arnberg, professor i virologi, svarar Aftonbladet skriftligt att upplägget med företag som finansierar studier om sina produkter inte är ovanligt och att både företag och tidskrifter är öppna med att företag sponsrar.

– Studierna går igenom samma granskningsförfarande som alla andra studier. Systemet förutsätter att människor som är inblandade handlar etiskt och moraliskt korrekt. I den bästa av alla världar skulle vi ha ett annat och bättre system, men jag vet inte hur det skulle se ut eller organiseras. Jag vill själv tro att alla inblandade gör allt ”by the book”, säger han.