Sverige ökar samarbetet med Nato

Storbritannien lovar stöd till Sverige

Publicerad 2022-03-04

Under dagen har Nato haft ett extrainsatt möte med anledning av kriget i Ukraina.

Generalsekreterare Jens Stoltenberg meddelar nu att Sverige och Finland stärker samarbetet med försvarsalliansen.

– Båda länderna ska nu delta vid alla möten om krisen, säger han.

Följ ämnen
Nato

Fredagsmötet samlade de 30 Nato-ländernas utrikesministrar ute på militäralliansens högkvarter i nordöstra Bryssel. Även Sverige, Finland och EU:s utrikeschef Josep Borrell fanns med som särskilt inbjudna gäster.

Kort efter att mötet ägt rum twittrade utrikesminister Ann Linde om sammanträdet och hon skriver att Sverige kommer dela mer information mer Nato framöver.

”Utökad informationsutbyte, samordnade övningar med Nato är nyckeln i den nuvarande situationen”, skriver hon på Twitter.

Utrikesminister Ann Linde (S).

Sverige ska delta vid alla Nato-möten

Efter fredagens Natomöte höll generalsekreterare Jens Stoltenberg en presskonferens om kriget i Ukraina.

– Ryssland genomför en brutal attack på Ukraina som Nato och hela världen fördömer. De närmaste dagarna lär sannolikt bli ännu värre, med fler döda och ökad förstörelse, säger Stoltenberg.

Han är tydlig med vem han anser bär det yttersta ansvaret.

– Det här är president Putins krig, som han har valt och planerat och för mot ett fredligt land. Vi kräver att han stoppar det här kriget omedelbart, drar tillbaka sina styrkor och engagerar sig i diplomatiska samtal, fortsätter Stoltenberg.

Precis som Ann Linde kommenterar även Stoltenberg de stärkta banden mellan Nato, Sverige och Finland.

– Vi kommer jobba nära med likasinnade partners, som Finland och Sverige. Vi har beslutat om att utbyta mer information med båda länderna, som kommer delta vid alla möten om krisen, säger han.

Inget flygförbud över Ukraina

Under de senaste dagarna har Ukraina bett om en flygförbudszon över landet för att försvåra den ryska invasionen. Men en sådan skulle placera Nato i en direkt konflikt med Ryssland, något som Nato vill undvika.

– Det diskuterades, men medlemsländerna är eniga om att vi inte vill ha Natoplan över Ukraina. Nato är en försvarsallians, säger Stoltenberg, och fortsätter:

– Vår uppgift är att hålla våra 30 medlemsländer säkra. Vår uppgift är att säkra att kriget inte utvidgas från Ukraina till andra länder. Nato söker inte krig med Ryssland.

Nato-chefen Jens Stoltenberg.

Nato-chefen: Ryssland använder klusterbomber

The Guardian rapporterar att Stoltenberg också säger att Ryssland använt klusterbomber när de attackerat Ukraina – ett vapen som kritiserats av flera människorättsorganisationer.

Runt 100 länder i världen har signerat ett avtal där man lovar att inte använda sig av sådana bomber. Varken Ukraina eller Ryssland finns bland de länderna.

– Vi har sett att klusterbomber använts och andra typer av vapen som strider mot internationell lag, säger han.

Ryssland har förnekat att klusterbomber använts i kriget. Samtidigt har den internationella domstolen i Haag inlett en utredning om krigsbrott kring huruvida Ryssland faktiskt släppt klusterbomber i Ukraina, skriver BBC.

Storbritannien hjälper Sverige

Utöver att Sverige ökar samarbetet med Nato meddelar Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace att Sverige kan räkna med hjälp ifall Sverige utsätts för ryska aggressiva handlingar, skriver TT.

Det säger han på en gemensam pressträff i Köpenhamn tillsammans med Danmarks försvarsminister Morten Bødskov och Peter Hultqvist.

– Sverige är en del av samma familj. Vi skulle stå vid Sverige och göra allt vi kan för att hjälpa till, både militärt och på andra sätt, säger Wallace.

Försvarsminister Peter Hultqvist uppger att Wallace gett samma besked tidigare, men då i informella samtal ministrarna emellan.

– Det är klart att det är en markering från Storbritanniens sida som vi är glada för, säger Hultqvist om att Wallace nu säger samma sak publikt.

EU-möte i eftermiddag

Under eftermiddagen kommer nästan alla Nato-deltagarna också delta vid ett EU-möte i centrala Bryssel.

Till det extrainsatta utrikesministermötet för de 27 EU-länderna är USA, Kanada och Storbritannien inbjudna som gäster, samt även Nato-chefen Stoltenberg.

Även Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, kommer delta via länk från hemlandet.