Skrev på Facebook: Idag ska det smälla

Publicerad 2014-05-14

HELSINGBORG. ”Fri jakt. Idag ska det smällas”.
Så skrev 28-åringen på sin Facebook några timmar innan han slog ner den 43-årige Djurgårdssupporter som avled.
– Det var en dum grej. Jag vet inte vad jag menade. Jag skrev det bara.

Direkt efter att ha utdelat ett kraftigt knytnävslag i ansiktet på den 43-årige flerbarnspappan gick 28-åringen på matchen mellan Helsingborg och Djurgården.

Matchen avbröts direkt när det blev känt att 43-åringen avlidit.

– Slaget kom helt oprovocerat och orsakade mannens död, hävdar åklagare Eleonora Johansson som nu åtalat 28-åringen för misshandel och vållande till annans död.

28-åringen nekar till brott och hävdar att han slog i nödvärn. Han anser inte heller att slaget var orsak till att offret dog en timme senare.

Åklagaren och 28-åringens advokat Stefan Rosell har helt olika uppfattningar om i det mesta och båda kommer att kalla rättsläkare Sixten Persson som vittne i rättegången – åklagaren för att visa att slaget orsakade dödsfallet och advokaten för att visa att så inte var fallet.

– Man måste se orsakssambandet, menar Eleonora Johansson. Slaget – fallet i gatan – döden.

Såg honom falla

28-åringen medger att han slog 43-åringen i ansiktet och att han såg honom falla. Därefter gick han och hans kompisar till Olympia för att se den allsvenska premiären.

– Skadorna efter slaget var inte värre än vad som normalt plåstras om, anser Stefan Rosell. Jag ser inget samband mellan slaget och att mannen senare dog.

Aftonbladet har tagit del av obduktionsprotokollet och där konstateras att det är oklart varför mannen dog.

”Även om det förelegat ett samband mellan våldet mot huvudet och dödsfallet kan det ej avgöras i vilken grad detta våld bidragit till dödsorsaken”, skriver rättsläkaren i sitt utlåtande.

I ett mejl till åklagaren igår svarar dock rättsläkare Sixten Persson på frågan om våldet mot huvudet kan ha något tidsmässigt samband med dödsfallet.

– Det är mycket sannolikt att detta våld på något sätt varit av betydelse för dödsfallet, svarar han.

"I dag ska det smälla"

Han skriver också att det är ”mycket osannolikt” att 43-åringen skulle avlidit vid den aktuella tiden och platsen om han inte utsatts för våldet.

Den åtalade 28-åringen hade innan han åkte hemifrån på söndagsmorgonen skrivit på sin Facebook: ”Fri jakt. I dag ska det smälla”, något han haft svårt att förklara i förhören.

– Det var dumt jag skrev det här, säger han. De hade ju slått en massa folk på puben Headless Swan. Jag skrev det då. Vad jag menade med det vet jag inte.

Djurgårdare hade kvällen innan rusat in på puben och misshandlat ett flertal personer svårt. Lokalen vandaliserades.

– Jag hörde om det där. Att det var en massa knivar och sådant. Det var för djävligt.

Fri jakt?

 – Det var en dum grej. Jag bara skrev det. Jag vet inte varför jag skrev det.

Det var ingen tanke, Fri jakt, jaga Djurgårdare, smälla? undrar förhörsledaren.

– Smälla smällare är ju för att jag visste att det skulle smällas en jäkla massa smällare. Fri jakt vet jag inte vad jag menade med.

Han uppger att han själv hade tänkt använda smällare och får frågan om han gjorde det, men svarar att han kom in till Helsingborg för sent.

– Det blev inte så. Jag var ju barnkalas.

Han gick själv till polisen och anmälde sig ett drygt dygn efter händelsen. Men redan när matchen avbröts på söndagen insåg han att det kan ha varit han som orsakat mannens död. Och när han kom hem på eftermiddagen berättade han för sin sambo om vad som hänt. Hon säger att i förhör att han hade svår ånger och var i chocktillstånd.

Hade klump i magen

Själv säger han i förhör att han hade ”en klump i magen”.

Han berättar att han slog mannen ”reflexmässigt”. De hade munhuggits lite och plötsligt tog mannen tag i hans tröja och han upplevde det också som mannen höjde sin hand i vilken han höll ett glas.

– Jag slog med höger hand och träffade killens ansikte. Han vacklade till och ramlade. Jag bara gick.

Han säger att han vände sig om och såg att mannens kamrater försökte hjälpa honom.

– Slaget kom helt oprovocerat, säger dock åklagare Eleonora Johansson. Det finns inga uppgifter om bråk dem emellan innan han slog. Möjligen kan något ord ha utväxlats.

– Mannen föll handlöst bakåt av det kraftiga knytnävsslaget som träffade i ansiktet. Han slog huvudet i marken. Till följd av detta avled han.

"Mitt bevisläge är gott"

Flera av 23-åringens kamrater påstår att de inte såg slaget och när de gick vidare till matchen var det ingen som sa något om det som hänt.

Advokat Stefan Rosell anser att han klient handlat i nödvärn.

– Mannen tog tag i hans kläder och lyfte sin hand. Då har man rätt att försvara sig och dela ut ett slag, säger han. Märk väl att det endast handlade om ett enda slag.

Åklagaren är dock övertygad om att hon ska få 28-åringen fälld i rättegången som börjar på måndag.

– Mitt bevisläge är gott, konstaterar hon.