Hela Gotland utan el – gång på gång

TT

Uppdaterad 2018-09-04 | Publicerad 2018-09-02

Gotland blev strömlöst på nytt. Arkivbild.

Hela Gotland blev strömlöst på nytt på söndagen – två gånger. Enligt elbolaget Geab inträffade ett omfattande strömavbrott på ön och högspänningsnätet slogs ut, först vid klockan 15 (i närmare två timmar) och sedan igen efter klockan 21.

Omkring 45 000 kunder drabbades av avbrottet. Orsaken tros vara ett arbete som sedan en tid tillbaka genomförs på den så kallade Gotlandskabeln, som förser hela ön med ström.

Gotland har flera gånger under sommaren blivit strömlöst och enligt Jan Karlsson, vd på elbolaget Geab, beror det på investeringsarbetet där Vattenfall satsar 350 miljoner kronor på att byta ut delar på Gotlandskabeln.

– Det är inte så många kablar som förser en ö med ström. När man byter den här typen av anläggning, då brukar man ta de här kablarna ur drift ett halvår och det kan vi inte göra på Gotland, säger Jan Karlsson.

Arbetet med att byta ut delar av kabeln kommer att pågå fram till den 21 september. Risken finns för fler avbrott, och enligt Geab har man informerat kunderna om detta.

– Den nuvarande utrustningen är så pass gammal. Den kommer över tid inte att vara driftsäker. Då hade det blivit fler avbrott, säger Jan Karlsson.