Svensk-turkisk journalist gripen

Publicerad 2016-07-27

Den misslyckade statskuppen har följts av en enorm mängd gripanden, dirigerade av president Erdogan.

Journalisten Sahin Alpay har gripits av turkisk polis, rapporterar CNN Türk.

Alpay bodde under många år i Sverige.

Han misstänks för kopplingar till Gülenrörelsen, som anklagas för det misslyckade kuppförsöket för snart två veckor sedan.

Sahin Alpay greps tidigt på onsdagsmorgonen i sitt hem i Istanbulstadsdelen Besiktas.

Enligt tidningen Journalisten misstänks Alpay för kopplingar till Gülenrörelsen, som av den turkiska regeringen pekats ut som ansvariga för försöket till statskupp den 15 juli.

– Jag kommer inte att säga någonting, jag vet inte varför jag gripits, sa Alpay när han leddes in i polisbilen, enligt CNN Türk.

Alpay är inte svensk medborgare men han doktorerade i statsvetenskap på Stockholms universitet och bodde under många år i Sverige.

– Vi undersöker uppgifterna om gripandet för närvarande, säger Johan Murray vid UD:s presstjänst.

Flera medier rapporterar att den turkiska regeringen utfärdade arresteringsorder för totalt 47 journalister under tisdagen.

Bevis för tortyr

Turkiets regering, med president Tayyip Erdogan i spetsen, har rensat ut i flera av landets myndigheter efter kuppförsöket.

Över 10 000 personer har gripits och runt 50 000 har avskedats. Samtliga anklagas för att ha kopplingar till Gülenrörelsen.

Enligt Amnesty International finns det trovärdiga bevis för att människor utsatts för tortyr såsom allvarlig misshandel och hot som våldtäkt och fysiskt påfrestande ställningar.

Begärt Gülen utlämnad

Gülenrörelsen leds av den muslimske predikanten Fetullah Gülen, som sedan tre år tillbaka lever i exil i USA. Efter kuppförsöket har den turkiska regeringen begärt honom utlämnad från USA.