Åsa Regnér om kritiken från Neuroförbundet

Uppdaterad 2016-10-11 | Publicerad 2016-10-10

Tanken med Försäkringskassans nya hårdare tolkning av regelverket är att minska fusket, betonar statsrådet Åsa Regnér (S).

Hur enskilda drabbas – som kvinnan som dog på en handikapptoalett i Malmö – utreds just nu.

– Vår avsikt med den här ökade kontrollen är att komma åt oseriösa aktörer. Det är inte att personer med stora behov inte ska få assistans, säger ministern.

Den ms-sjuka kvinnan i 55-årsåldern dog på en galleriatoalett. Hon hade begärt fler assistanstimmar av Försäkringskassan, men fick istället färre, vilket gjorde att hon åkte ensam utan assistent till Malmö. Neuroförbundet kräver nu att regeringen ser över hanteringen av assistansstödet.

– Vi vill ha till ett möte och omedelbart stoppa den här absurda utvecklingen som har blivit nu med att fler blir av med assistansen. Den här kvinnan får dö hängande på en toalett för att hon inte får den assistans hon behöver, säger förbundsordförande Lise Lidbäck.

Ministern: medel går till oseriösa

Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, förklarar att Neuroförbundet finns representerat i regeringens Funktionshindersdelegation som hon träffar fyra gånger om året.

– Men jag träffar gärna dem igen, säger ministern.

Enligt Åsa Regnér fortsätter antalet utbetalda assistanstimmar att öka nationellt. Hon säger att studier från bland annat Skatteverket, Kommunal och Brå pekar på att pengarna i vissa fall går till oseriösa anordnare av assistans.

– Delar av medlen används till sådant som inte är utförd assistans. Sådant som marknadsföring, att anställa fler personer, andra kostnader som reformen inte var tänkt för. Det är bakgrunden till att regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att ha ännu bättre koll på de här sakerna.

”Förefaller slå väldigt olika”

Assistansen kostar 30 miljarder om året.

– Majoriteten av anordnarna är seriösa. Men eftersom det är en sådan stor utgift är det inte bra om en procent går till andra saker, säger Åsa Regnér.

Hon vill inte uttala sig om fallet med den avlidna kvinnan i Malmö.

– Jag vet inte vad som ligger bakom fallet. Och jag kan inte kommentera det. Jag ska inte heller lägga mig i enskilda fall.

En dom i högsta förvaltningsdomstolen 2012 begränsade vad någon kan få assistansstöd för.

– Effekterna av domen förefaller slå väldigt olika. Därför har regeringen bett Inspektionen för socialförsäkringen att följa upp de här effekterna, säger Åsa Regnér.

Rapport innan jul

Resultatet ska rapporteras till regeringen innan jul.

– Vår avsikt med den här ökade kontrollen är att komma åt oseriösa aktörer. Det är inte att personer med stora behov inte ska få assistans, säger Åsa Regnér.

– När regeringen har uppgifter om att ganska mycket medel hamnar fel är det vår uppgift att se till att pengarna går till rätt saker. Vi är angelägna om att barn och andra med funktionshinder, som har rätt till assistans, också ska få det.

Följ ämnen i artikeln