Kritik mot Karolinskas slarv med cancerköer

TT

Publicerad 2018-05-29

Det begicks flera fel på Karolinska universitetssjukhuset förra sommaren, fel som resulterade i att 60 cancerpatienter fick vänta för länge på en operation.

Betydligt fler cancerpatienter än vad som tidigare uppgetts opererades inte i tid på Karolinska universitetssjukhuset i somras. Konflikter och en utbredd tystnadskultur är två förklaringar.

60 patienter på Karolinska universitetssjukhuset fick sina canceroperationer för sent förra sommaren, vilket är betydligt fler än de 20 som sjukhuset tidigare uppgett, skriver Dagens Nyheter.

Huruvida prognosen för dem försämrats är dock svårt att säga.

– Men ur patienternas och familjernas synvinkel är det naturligtvis inte acceptabelt, säger utredaren Anders Milton som på tisdagen presenterade sina resultat.

Det var för knappt ett år sedan som det uppdagades att ett antal patienter med cancer i övre buken hade fått sina operationer på tok för sent, problem som sjukhuset till en början förnekade.

Konflikt

Förutom personalbrist pekar Anders Milton även på att det funnits en konflikt mellan de två temachefer som ansvarade för vården.

– Om temacheferna på samma nivå inte kommer överens måste man ta upp det en nivå, så att man kunde ha tagit hjälp från landstingsnivå. Det var fel att man inte gjorde det, säger Ander Milton som också påpekar att vissa chefer fått för mycket ospecifik information om köerna.

– Det har funnits en kultur där man visat powerpoint-presentationer med så mycket siffror, att man ibland inte sett skogen för alla träd, säger han till tidningen.

Dessutom, konstaterar han, tog sjukhuset ett aktivt beslut att inte hyra in sjuksköterskor. Dessutom övertalade man inte de som hade slutat att komma tillbaka, av rädsla för nya uppsägningar om detta skulle ha resulterat i löneskillnader.

Tystnadskultur

I utredningen tar han också upp att det tycks råda en tystnadskultur på sjukhuset, något som sjukhusdirektören också har ett ansvar för.

– Det kan vara så att kulturen inte inbjuder cheferna till att gå upp till de högsta cheferna med problem. Är man högsta chef har man möjlighet att påverka, säger han.

I somras fick 60 patienter vänta över 30 dagar på en operation i övre buken. Sjukhuset gör bedömningen att för tolv av dessa så kan livschanserna ha påverkats som en följd av detta.

Sjukhusdirektören Melvin Samson säger till DN att problemet borde ha lyfts till hans bord, något som aldrig skedde.

– Vi får diskutera detta och se om det finns något vi hade kunde ha gjort annorlunda. Vi vill lära oss av detta och förhindra att det händer igen, säger Melvin Samson.