SMHI varnar för halka

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-23

Risk för halka i Svealand, rejält blåsigt i söder

Ska du ut på vägarna?

Kör försiktigt, SMHI varnar för halka i Svealand.

– I eftermiddag sker ett snabbt väderomslag. Bilisterna bör vara försiktiga, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

I dag passerar en front med regn och snö åt sydost över landet. I delar av södra Norrland, Dalarna och norra Värmland kan det lokalt bli någon decimeter nysnö. Bakom fronten sveper det ner kall luft.

Under eftermiddagen och kvällen faller temperaturen under nollan. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för delar av Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Stockholm, Västmanland, Södermanland, Värmland och Örebro län.

- I eftermiddag sker ett snabbt väderomslag. Vi varnar för halka i Svealand och sydligaste Norrland och troligen i Götaland till natten, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

”Ta det lugnt”

Hon uppmanar alla som ska ut på vägarna i Svealand under eftermiddagen och kvällen att ta det lugnt på vägarna.

Kylan är här för att stanna - åtminstone till och med torsdag. Temperaturer kommer att ligga mellan 1 och 5 minusgrader i hela landet, med undantag för Skåne och västkusten.

Natten mot söndag kommer det in ett lågtryck. I delar av södra Norrland, Dalarna och norra Värmland kan det lokalt bli någon decimeter nysnö.

- Fronten drar bort till söndag dag och det kan bli lite blåsigt i Västra Götaland, Skåne och Östersjön när lågtrycket passerar, säger Eva Strandberg.

Lågtrycket påverkar dock inte hela Sverige. Norra Norrland får klart väder, med undantag för fjällvärlden.