Regeringen presenterar nationell krisplan för lantbruket

Publicerad 2018-07-30

Ett krispaket på 1,2 miljarder kronor kommer att gå till Sveriges bönder efter den extrema torkan.

– Det här är ett unikt och exceptionellt stort krispaket för det svenska jordbruket, säger Isabella Lövin (MP)

Den svåra torkan under våren och sommaren har drabbat de svenska lantbrukarna hårt.

Under måndagseftermiddagen presenterade regeringen ett nationellt krispaket för lantbruket.

Krispaketet är på 1,2 miljarder kronor och det kommer att fördelas till svenska lantbrukare under 2018 och 2019.

”Takbelopp på 150 000 kronor”

– Den långvariga torkans effekt på betet orsakar brist på grovfoder till djuren, sade Isabella Lövin (MP) under presskonferensen.

Svenska bönder kommer att få importera grovfoder till sina djur. Krispaketet ska ge lantbrukarna stöd till att köpa in foder, så att de inte ska behöva låta sina djur gå till nödslakt.

– Vi har räknat med 375 kronor per vuxet djur i stöd. Vi har satt ett takbelopp per gård på 150 000 kronor. En normal mjölkgård kommer få ungefär 60 000 kronor i stöd. Förstärkningen i likvida medel ska göra att lantbrukarna kan förhindra utslaktning av djur, sade Sven-Erik Bucht (S) under presskonferensen.

Goda utsikter för EU-stöd

Slakteriavgiften sänks också med 60 miljoner kronor i år.

Sven-Erik Bucht berättade under presskonferensen att han har pratat med EU om möjligheten att få ett stöd på 250 miljoner kronor i förskott. Utsikterna för detta ser enligt Sven-Erik Bucht ut att vara goda.

Oppositionen är kritiska och tycker att ännu mer behöver göras för att stötta bönderna. Maria Malmer Stenergard (M), miljö- och jordbrukspolitisk talesperson, tycker att stödet blir kontraproduktivt för lantbrukarna som samtidigt påverkas mycket av dieselskatter.

”Riskerar att äta upp en stor del av pengarna”

– Man måste se till de långsiktiga villkoren så att man inför kommande kriser har byggt upp skyddsvallar så att man ska klara dem. Då är jag väldigt bekymrad över att regeringen samtidigt som de presenterar det här stödet också går fram med en skattehöjning på diesel för just den här gruppen som är så hårt drabbade av torkan, redan från den 1 januari 2019. Det är någonting som riskerar att äta upp en stor del av de här pengarna, säger hon.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.