”Han var en av många”

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2012-06-01

OSLO. Före attentaten den 22 juli förde den norske debattören och islamforskaren Lars Gule diskussioner med Anders Behring Breivik på en högerinriktad sajt.

I dag ska han vittna i rättegången.

– Han var en av många med liknande åsikter. Han stack inte ut, har Gule sagt.

Tre av försvarets vittnen ska i dag höras i den 29:e rättegångsdagen i den omfattande rättegången mot Anders Behring Breivik.

Precis som i går står Breiviks ideologi i fokus. Är den en vanföreställning som den första rättspsykiatriska rapporten gjort gällande, eller delas den av många andra?

Debatterade med Breivik

Ett av försvarets är filosofen, debattören och islamforskaren Lars Gule.

Före terrordåden den 22 juli förde han flera debatter med Anders Behring Breivik på den högerinriktade sajten document.no där Breivik var en flitig skribent.

Gule har beskrivit Breivik, baserat på hans inlägg, som en beläst nationalsocialistisk man.

– Han är nationalkonservativ och islamofob, men inte nazist. Man kan inte sätta likhetstecken mellan högerextremism och nazism, har Gule sagt till Aftenposten.

”En freakshow”

De övriga som är kallade som vittnen av försvaret i dag, Brynja Lia, en norsk historiker och seniorforskare vid Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) och Frank Aarebrot, en norsk statsvetare från Bergen, har båda uttryckt förvåning över att just de blivit kallade till rättegången.

– Det framstår som en freakshow där de vill ha kända namn, sa Aarebrot när han fick veta att han stod på vittneslistan.

Men Lars Gule förstår varför just han kallats.

”En av många andra”

– Det är nog för att han önskar att jag ska säga det jag sagt förut, att han inte skiljde ut sig ur mängden där (på document.no). Han var en av många andra med samma typ av åsikter, med varken fler eller färre vanföreställningar än många andra i den miljön.

Rättegången inleds klockan 09.00 och Aftonbladet rapporterar direkt.