31 döda efter bombattack mot marknad

Publicerad 2014-05-22

Flera explosioner har skakat en marknad i den kinesiska staden Ürümqi.

31 personer ska ha omkommit och över 90 skadats.

Sprängmedel ska ha slängts ut från fordon som körde in i folkmassorna på marknaden, rapporterar nyhetsbyrån Xinhua.

Angriparna plöjde med två terrängbilar in i folkmassan på en välbesökt marknad medan de utlöste explosioner i staden Ürümqi, huvudstad i den autonoma regionen Xinjiang. En av bilarna ska sedan ha exploderat, rapporterar nyhetsbyrån Xinhua. Enligt ett ögonvittne ska cirka ett dussin explosioner ägt rum som hördes vid 07.50 lokal tid, 01.50 svensk tid, skriver CNN.

– Jag var väldigt rädd och såg tre eller fyra personer ligga på marken, säger Fang Shaoying som äger en butik vid marknaden, enligt AP.

"Allvarlig terroristaktion"

Det är fortfarande inte klarlagt vem eller vilka som ligger bakom attacken men det lokala styret i Xinjiang säger att den är "en allvarlig terroristaktion av särskilt avskyvärd natur", rapporterar AP.

Skulden för tidigare dåd i regionen har lagts på muslimska extremister från Xinjiangs lokala Uigur-befolkning. De vill få bort det kinesiska styret från området.

Diskriminering bakom våldsspiral

Enligt AP eskalerar våldet i området då gruppen upplever sig diskriminerad. Spänningar mellan den kinesiska regimen och den lokala Uigur-befolkningen i Xinjiang har funnits under flera år. Och våldet i området är påtagligt. För bara en månad sedan skedde en bombattack på en tågstation i Urumqi. Då dödades tre och 79 personer skadades. Attacken utfördes samma dag som den kinesiske presidenten Xi Jinping var på besök i regionen. Under upplopp 2009 dödades mer än 200 personer.

Texten uppdateras