Polisen söker ägare till stor summa pengar

Publicerad 2014-07-08

"Det är härligt att det fortfarande finns sådan ärlighet."

Känner du att plånboken gapar ovanligt tom? Om du faktiskt har blivit av med pengar – och vet hur mycket som fattas dig – så kan du ha slantar att hämta på polisstationen i Oskarshamn.

Det var i fredags som en person vandrade in på den lilla polisstationen i Oskarshamn. Med sig hade denna ärligt sinnade människa vad polisen beskriver som en "större summa pengar".

– Det var receptionen som tog emot det och vi hanterar det som vanligt hittegods, säger Christer Karlsson, vakthavande befäl vid polisen i Kalmar län.

Finns det någon misstanke om att pengarna kan komma från brottslig verksamhet?

– Den risken tror jag är ganska liten eftersom personen kommit in självmant till polisen med pengarna. Det här är en ärlig människa som gjort något gott, pengarna tillhör ju någon annan som förmodligen saknar dem, säger Christer Karlsson.

– Men vi har naturligtvis ställt frågor om var och när de har hittats och sådant, säger Christer Karlsson.

Jagar ägaren på Facebook

Så långt allt gott och väl, alltså. Nu återstår bara ett problem: Ingen vet vems pengarna är.

– Vi trodde att någon skulle ge sig till känna under helgen eller början av veckan, men det har inte hänt, säger Lina Isaksson Funke, pressinformatör på Kalmarpolisen.

Nu har polisen gått ut med en efterlysning på Facebook i hopp om att hitta den rätta ägaren:

"Saknar du dina pengar och tror att du kan ha tappat dem i Oskarshamn? Kom till vårt polishus och berätta hur mycket det handlar om, vad det är för valörer och lite annat så får du tillbaka dem!"

Går inte till kaffekassan

För att pengarna ska hamna i rätt händer är polisen förtegen med detaljer om upphittandet.

– Vi vill inte berätta så mycket om det eftersom vi vill att den som gör anspråk på pengarna ska kunna säga var de kan ha tappats och om de förvarades i något, till exempel, säger Lina Isaksson Funke.

Sent på tisdagseftermiddagen låg pengarna fortfarande och väntade på att bli hämtade på polisstationen.

Om ingen ägare träder fram kan upphittaren få pengarna.

– De går inte till vår kaffekassa eller så, utan den som hittade dem kan göra anspråk på dem.

– Jag tycker att det är fantastiskt att en person kommer in med pengarna till polisen i stället för att stoppa dem på sig. Det är härligt att det fortfarande finns sådan ärlighet, säger Lina Isaksson Funke.