Inställd skolskjuts – fick åka stridsbåt

Publicerad 2018-10-16

E4:an var avstängd på grund av explosionsrisk och det var svårt för eleverna på Ullångerskolan att ta sig hem. Då fick de en annorlunda skolskjuts i form av stridsbåt 90, rapporterar Örnsköldsviks Allehanda.

– Mungiporna pekade uppåt, de tyckte att det var lite häftigt, säger Daniel Buhr som ryckte ut med båten.

En fabriksbrand med explosionsrisk fick räddningstjänsten att stänga av E4:an vid Ullånger i Kramfors kommun. Det gjorde att elever på Ullångerskolan som skulle hem till Docksta på måndagen erbjöds en busstur på flera timmar, skriver Allehanda. Men den omvägen slapp de tack vare Dockstavarvets Daniel Buhr.

– Min dotter ringde och berättade att skolbussen inte gick. Då lånade jag en stridsbåt på jobbet och for och hämtade dem, säger han.

I stället för en flera timmar lång resa tog det bara tio minuter – på vatten. Det var stridsbåt 90H, en modell som används av Försvarsmakten, som blev färdmedlet. En båt som gör 46 knop, motsvarande 85 kilometer i timmen.

– Det känns självklart om man jobbar med de här båtarna. Det kanske låter konstigt, men det är inte det, säger Daniel Buhr.

Det kanske är båtvalet som känns speciellt?

– Ja... Men det är den vi bygger här.

”Mungiporna pekade uppåt”

Glada miner

De tolv högstadieelever som fick åka stridsbåt i stället för skolbuss var märkbart nöjda.

– De sa inte så mycket men mungiporna pekade uppåt. De tyckte att det var lite häftigt.

Även kommunen är glada över den oväntade gärningen. På Kramfors kommuns Facebooksida kallas stridsbåtsturen för “en rolig grej i tråkigheten”.

– Jag tycker det är fantastiskt kreativt, och det visar på vilken handlingskraft och drivkraft vi har i vår kommun, säger Susanne Königsson som är chef för samhällsavdelningen på Kramfors kommun till Allehanda.

ANNONS