Nordkoreanska officerens larm: ”Krig kan bryta ut när som helst”

Publicerad 2018-04-16

PANMUNJON. Donald Trump säger sig vara redo att träffa Kim Jong-un – och mötet kan komma att äga rum i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea.

Men de nordkoreanska soldaterna vid ”världens farligaste gräns” ger inte mycket för presidentens ord. De är ständigt beredda på nya kriser.

– Krig kan bryta ut när som helst på Koreahalvön, säger överstelöjtnanten Hyong Nuyong Jin.

En amerikansk soldat slits itu av kraftiga koreanska nävar. En annan krossas under en militärkänga. Missiler skickas mot Vita huset, och Frihetsgudinnan har slagits i spillror.

Vid den nordliga gränsen till den demilitariserade zonen – som separerar Syd- och Nordkorea, finns brutal anti-amerikansk propaganda att köpa i en liten butik.

Bara drygt två kilometer längre söderut ligger gränslinjen. Enligt internationella experter är det området en av de mest sannolika platserna för det planerade mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-un.

Om Trump faktiskt reser hit så kommer han beträda mark där Koreakriget fortfarande är ett öppet sår – trots att det snart har gått 65 år sedan stilleståndsavtalet skrevs under. Och i Nordkorea är det ingen tvekan om vem som är syndabocken.

– USA har aldrig gett upp ambitionen att erövra Koreahalvön. Det är amerikanarna som är ansvariga för att vårt land varit delat under så lång tid, säger Hyong Nuyong Jin, överstelöjtnant vid den nordkoreanska gränsbevakningen.

Mängder av soldater

En kraftig järngrind blockerar vägen in i Nordkoreas del av den demilitariserade zonen. Den bevakas av flera soldater i hjälm och gråbruna uniformer. Först när en av dem gett klartecken tillåts Aftonbladets team att passera förbi posteringen.

Vi befinner oss nu mitt i det som har kallats för ”världens farligaste gräns” och ”Kalla krigets sista utpost”. På den nordkoreanska sidan uppges omkring en miljon soldater vara stationerande. Motsvarande siffra för Sydkorea är ungefär 500 000. Här finns också jättelika artilleribatterier. Analytiker uppskattar att Nordkorea har kapacitet att avfyra 10 000 raketer i minuten mot den sydkoreanska huvudstaden Seoul.
Vägen som leder mot gränslinjen omgärdas på bägge sidor av taggtrådsstängsel. På flera platser har stora betongblock ställts upp. De kan fällas för att stoppa fientlig trupp från att ta sig in i landet. På en höjd syns en vaktpost.
– Det är här som läget är mest spänt längs hela gränsen, för här står båda sidorna öga mot öga, säger Hyong Nuyong Jin.

Kravet: Nedrustning

Den sista byggnaden på den Nordkoreanska sidan är en tre våningar hög betongkoloss som kallas för Panmungak. En trappa leder upp till ett rum med flera stora fåtöljer och tavlor föreställande grundaren Kim Il-sung och hans son Kim Jong-il på väggen. Via en glasdörr går det att ta sig ut på en terass – som vetter mot Sydkorea.

Alldeles nedanför finns de tre blå FN-byggnaderna, som ligger precis på gränsen mellan nord och syd. Det är USA som bestämmer vem som släpps in där, och när Aftonbladets är på plats hålls dörren stängd. Inte heller syns några sydkoreanska eller amerikanska soldater till. De brukar dra sig tillbaka när det kommer besökare från Nordkorea.

En bit längre bort ligger byggnaden som kallas Fredshuset. Det är där som Nordkoreas diktator Kim Jong-un ska träffa Sydkoreas president Moon Jae-in den 27 april. Fredshuset har också pekats ut som en trolig plats för mötet mellan Kim Jong-un och Donald Trump, som väntas ske senare i vår. De planerade träffarna ses av många som tecken på att relationerna mellan länderna håller på att förbättras. Överstelöjtnant Hyong Nuyong Jin tänker dock inte slappna av.

– USA har brutit mot stilleståndsavtalet massor av gånger och deras knähund Sydkorea har ingenting att säga till om. Det innebär att avtalet i praktiken är förstört, säger han, och fortsätter:

– Det finns en risk att krig bryter ut när som helst på Koreahalvön. En medveten provokation eller en olyckshändelse kan sätta igång ett kärnvapenkrig.

Representanter för Trumps administration har sagt presidenten endast kan tänka sig att träffa Kim Jong-un om regimen visar att man menar allvar med löftena om kärnvapennedrustning.

Även här menar dock Hyong Nuyong Jin att skulden ligger hos USA.

– Det är USA som har mest kärnvapen, och så länge de inte ger upp sin konfrontatoriska politik så kan inte frågan om nedrustning komma upp på bordet.

– Men vi garanterar att vi aldrig kommer använda våra kärnvapen för att angripa andra länder, som USA har gjort.

”Kommer alltid att segra”

Trots de drastiska orden menar överstelöjtnanten att upptiningen mellan Nord- och Sydkoreas ledare märks även vid gränsen.

– Det är en svår situation. Spänningen här ligger på en ganska konstant nivå. Men jämfört med förra året har den gått ner.

Likt många andra i Nordkorea beskriver Hyong Nuyong Jin separeringen av de två länderna som en tragedi.

Han tror att det kommande toppmötet kan bli inledningen på en återföreningsprocess.

– Jag hoppas att det blir starten på ett nytt kapitel som innebär fred och välgång för Korea. Nord- och Sydkorea är ett och samma land, med samma språk och samma blod. Alla koreaner kommer fira återföreningen ur djupet av våra hjärtan.

Sedan levererar befälet – i triumfatorisk ton – en replik som känns tämligen inövad.

– Om vi leds av vår store ledare, marskalk Kim Jong-un kommer vi alltid att segra. Det är alla koreaner, både soldater och vanligt folk, helt säkra på.