Företagen flyr från amerikanska moln

Uppdaterad 2013-09-05 | Publicerad 2013-07-24

Senaste tidens avslöjanden om att USA spionerar på privatpersoner via diverse internetsajter har nu fått mätbara konsekvenser.

Icke amerikanska kunder flyr från sina amerikanska molntjänster.

Sedan avslöjandet om att NSA avlyssnar trafiken hos många större teknikföretag har tio procent av de icke-amerikanska företagen brutit sina kontrakt med molnföretagen, enligt en studie av branschorganet Cloud Security Alliance.

Cloud Security Alliance, en organisation med 48 000 medlemmar i USA, uppger även i sin studie att 56 procent av de icke-amerikanska företagen är tveksamma till att arbeta med amerikanska molnföretag, enligt Computer Sweden.

Endast cirka 30 procent av de tillfrågade uppger att de inte påverkas av spionskandalen, utan kommer att fortsätta att använda amerikanska molnföretag.

– Antalet skeptiker var större än vad jag förväntat mig. Jag trodde att de flesta företagen redan kände till att den här typen av aktiviteter pågår även i deras egna länder, säger Jim Reavis, medgrundare och vd på Cloud Security Alliance.

Cloud Security Alliance arbetar nu med att få de amerikanska molnföretagen att sätta press på USA:s regering och kräva mer detaljer kring vilken information som egentligen samlas in av NSA.

Jan Huss

Följ ämnen i artikeln