Se upp för cv-bluffen

Uppdaterad 2013-09-05 | Publicerad 2013-07-31

– här är de vanligaste fallgroparna

Chefer och arbetssökanden använder samma ord men menar helt olika saker med dem.

Resultatet blir konflikter och missnöje.

– Orden har uppenbarligen olika betydelse för olika åldersgrupper, säger språkexperten Lars Melin.

Språkexperten och författaren Lars Melin.

Vi börjar med ett snabbtest för den fortsatta läsningen av den här artikeln:

1. Är en ”björntjänst” något a) bra, eller b) tråkigt?

2. Är en ”talträngd” person a) tyst, eller b) pratsam?

3. Är ett ”återtåg” en a) revansch, eller b) en reträtt?

Om du svarade ”a” på någon av frågorna tillhör du de yngre läsarna av den här texten eftersom ”b” är rätt.

Du är också ett bevis för varför det blir tryckt stämning på många arbetsplatser när chefen vill skicka i väg den ”flexible” nyanställde till Ulan Bator i 18 månader och får veta att ”nej, det går inte” till svar.

Flexibel betyder för många unga att man med kort varsel kan jobba hemifrån soffan ibland eller bara göra lite olika sköna grejer på kontoret.

Inte åka ut på landet. Eller till ett annat land. Nej, nej.

I en undersökning som tidningen Chef genomfört upplever var tredje chef att varannan anställning blivit en besvikelse.

– Det gäller att man verkligen är tydlig med vad man menar. För en yngre person kan ”flexibel” betyda ”fritänkande”, säger rekryteringsexperten Lovisa Sterner till tidningen Chef.

– Men den generation som kommer ut på arbetsmarknaden nu gillar det småborgerliga livet. De kan vara interaktiva från sin Howard-soffa i Vasastan och är inte så sugna på att resa ut i världen när de har skaffat familj.

Tillbakablickande vs framåtsyftande

Språkexperten och författaren Lars Melin som i höst kommer med boken ”Money Talks”, uppföljaren till succén ”Corporate Bullshit” är inne på samma spår men tycker sig även se en annan trend.

De som söker jobb är tillbakablickande medan arbetsgivarna är framåtsyftande.

– De som söker jobb använder ord som ”bred/omfattande erfarenhet” och ”track record” samtidigt som arbetsgivarna söker med ord som: ”självgående”, ”entusiastisk”, ”säljinriktad”.

Samma ord – olika innebörd

Lars Melin noterar även att det är de minst precisa beskrivningarna som är gemensamma: kreativ, analytisk och positiv.

– Kreativ är för unga ett ganska ballt ord med betydelsen: ”hitta en kul, originell lösning”. Det finns skäl att tro att arbetsgivaren avser en person som hittar den smartaste vägen till målet.

– Beskriver man sig som ansvarsfull krockar det sannolikt med arbetsgivarens önskemål om ansvarstagande. En ansvarsfull person är ganska passiv, feg och försiktig. Reaktiv. En ansvarstagande person ser till att jobbet blir gjort på ett effektivt och korrekt sätt – ibland kanske genom att just bryta mot reglerna. Proaktivt.

– ”Effektiv” är en ganska allmänt spridd och luddig cv-term men arbetsgivaren efterfrågar disciplinerad, säljinriktad, serviceminded personal – alltså effektiv inför vissa mål.

– Positiv kan betyda att allt är möjligt. Risk att man skriver det i sitt cv för att man har lätt för att skratta eller sällan gråter. Men arbetsgivaren vill nog ha en som tar på sig ”omöjliga uppdrag” med god min och glatt sinnelag.

CV-ordet ”Organisatorisk” ska ställas mot arbetsgivarnas ”Strukturerad”. De första innebär ”kan ordna och sortera upp saker”, det andra ”ser ett mönster i kaos”.

Jan Huss

Följ ämnen i artikeln