Malins mördare dömd till sju år för ny våldtäkt

Uppdaterad 2015-07-30 | Publicerad 2015-07-28

Han våldtog och mördade 16-åriga Malin Kristiansen sommaren 2009.

Nu har den 23-årige mannen dömts till sju års fängelse för att ha våldtagit en svensk flicka på Cypern, skriver lokal media.

Han var jämnårig med offret Malin Kristiansen när han dömdes för mord och grov våldtäkt på den 16-åriga flickan.

Om han varit vuxen, skrev rätten i domen, hade han dömts till sexton års fängelse. I stället släpptes mannen, som i dag är 23 år, fri 2012 efter att ha avtjänat ett treårigt straff på sluten ungdomsvård.

Våldtäkt på minderårig

I januari i år inleddes en ny process på Cypern där Malins mördare ställdes inför rätta misstänkt för att ha misshandlat och våldtagit en ung svensk flicka på turistorten Ayia Napa. Våldtäkten ägde rum 2014 och den svenska flickan var minderårig.

Mannen dömdes för gärningen i slutet av maj, efter att ha suttit häktad i nästan ett år, och nu har han även fått sitt straff. Enligt Cyprus Mail blir påföljden sju års fängelse.

Det var TV3-serien ”Mordet” som först rapporterade om de nya brottsmisstankarna mot mannen. Enligt uppgift till TV3 spelade flickan död för att mannen skulle sluta slå henne.

Utrikesdepartementet, UD, har följt fallet men hade under tisdagskvällen ingen information om mannens straff.

– UD känner till att vi har en svensk medborgare som är frihetsberövad i Cypern sedan juli 2014. Medborgaren dömdes den 29 maj i år och det vi vet är att slutförhandling skulle ske nu i dagarna. Vi har än så länge ingen information om domen, säger Elias Aneheim på UD:s pressjour.

Malins familj kände till händelsen

När brottsmisstankarna blev kända kände Malin Kristiansens familj till fallet.

– Vi fick reda på det av en slump. Flickans, på Cypern, mamma hade en bekant till en bekant som känner Malins mamma, sa Tommy Karlsson, Malin pappa till Aftonbladet i januari.

Malin Kristiansen mördades och våldtogs efter en villafest i Borås.

– Det korta straffet gjorde oss bestörta. Det är för kort för det han tagit ifrån oss, har Tommy Karlsson sagt till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln