Forskare: Därför håller sig smala personer smala

Publicerad 2019-02-03

Syftet med studien är att hjälpa personer som har problem med sin vikthållning.

Tränar du och äter hälsosamt, men har svårt att se resultat? Känner du någon som kan äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt? En ny studie visar varför, skriver CNN.

Smala personer har gener som håller dem smala, och färre gener som kopplas till övervikt. Det visar en ny studie från universitetet i Cambridge, och som publicerats i tidskriften PLOS Genetics.

– Vi har hittat gener som kopplas till magerhet, säger forskaren Sadaf Farooqi, som ledde arbetet, till CNN.

Syftet med studien är att hjälpa personer som har problem med sin vikt.

– Det är lätt att döma och kritisera personer för deras vikt, men vetenskapen visar att det är väldigt komplicerat. Vi har mycket mindre kontroll över vår vikt än vi tror, säger Sadaf Farooqi.

Gener skyddar smala mot övervikt

För att komma fram till kopplingen jämförde forskarteamet DNA från omkring 14 000 personer. Personerna delades in i tre grupper: Smala, normalviktiga och överviktiga. Generna jämfördes och man konstruerade ett poängsystem som baserades på ens ”genetiska risk” för övervikt. Resultatet visade att de överviktiga hade en hög risk och de smala hade en väldigt låg risk. Smala personer visade sig ha väldigt få ”riskgener” men också en del gener som skyddar mot övervikt.

Forskarna drar slutsatsen att magerhet, precis som fetma, är ärftligt. Sadaf Farooqi menar att ens vikt styrs till minst 40 procent av ens gener. Men trots att personer med ”smalgener” kan äta vad som helst utan att vikten påverkas så betyder det inte att det är hälsosamt.