Dieselavgaser ökar dödlighet hos humlor

Uppdaterad 2023-09-19 | Publicerad 2023-09-18

Humlor mår bäst av luft fri från avgaser.

Luftföroreningar ökar dödligheten hos människor. Nu visar studier att det samma gäller för humlor. Två nya studier visar att humlor skadas av dieselavgaspartiklar.

I den ena studien gjorde forskarna på University of Bayreuth tester på mörk jordhumla. Humlorna fick i sig avgaser som forskare vid University of Bayreuth producerat av förbränningsprocesserna i en fyrcylindrig dieselmotor av den typ som ofta finns i personbilar och som motsvarade födosök på blommor i närheten av en väg. Det visade sig att humlornas tarmflora och mikrobiom kraftigt försämrades, vilket ledde till försvagad immunitet och motståndskraft mot sjukdomar. De drabbades därmed av ökad dödlighet.

Den andra studien fokuserade på hur partiklarna påverkade immunförsvaret och kunde visa att redan efter tio dagar fick humlorna en betydligt mindre fetthalt än humlor som åt normal föda.

– Den minskade fetthalten är ett tecken på att partiklarna utlöser avgiftningsprocesser i humlornas kroppar, vilket är förknippat med ökad energiförbrukning. Dessa studier tyder också på att dagligt intag av avgaspartiklar via maten utsätter humlorna för stress. Vi observerade att deras dödlighet ökade markant, säger huvudförfattaren Frederic Hüftlein, doktorand vid forskargruppen Animal Ecology, till Natursidan.