Rapport: Ryssland söker skådespelare och cirkusartister för ökad moral

Publicerad 2022-12-18

Ryska soldater har problem med stridsmoralen, visar tidigare rapporter.

Med hjälp av operasångare och cirkusartister vill det ryska försvarsministeriet nu stärka moralen hos särskilda trupper.

Två ”kreativa frontlinjebrigader” ska ha tillkännagetts, skriver brittiska underrättelsetjänsten.

Följ ämnen
Ukraina

Det ryska försvarsministeriet vill stärka det psykologiska stödet och moralen i särskilda ryska trupper, rapporterar den brittiska underrättelsetjänsten.

Två ”kreativa frontlinjebrigader” har tillkännagetts – i bilbrigaderna ska skådespelare, operasångare och cirkusartister ingå, enligt Storbritannien.

”Militärmusik och organiserad underhållning för utplacerade trupper har en lång historia inom militären men i Ryssland har det en stark koppling till Sovjettiden och konceptet med en ideologisk politisk utbildning”, skriver den brittiska underrättelsetjänsten i sin senaste dagliga rapport.

Det har tidigare rapporterats uppgifter som pekar på att hela divisioner på den ryska sidan vägrat att följa order, skriver The Guardian.

Dåligt ledarskap, tunga förluster, dålig logistik och svårigheter att få pengar, är sådant som har lyfts bland problemen för de ryska soldaterna.

Enligt den brittiska underrättelsetjänsten har många ryska soldater varit osäkra på vad krigets syfte egentligen är.

Rekryter lyssnar på en instruktör som visar hur man använder en bärbar missil.

Oro för ökad mobilisering

Tusentals män har flytt Ryssland sedan president Vladimir Putin gav order om en partiell mobilisering i september. Oron ökar för att en ny mobilisering står runt hörnet.

Uppgifterna förnekas officiellt – men tidigare utrikesministern Carl Bildt har sagt till Aftonbladet att mycket tyder på att man delvis redan genomför och tydligt förbereder fortsatt mobilisering.

Bland annat ska Moskva ha inlett en kampanj för att uppmuntra ryssar att ansluta sig till de väpnade styrkorna som strider i Ukraina, rapporterar CNN. Detta trots att Kreml förnekat att de behöver fler rekryter i nuläget.

Löften om välstånd

Ryska propagandavideor har lagts ut i sociala medier under de senaste dagarna. Soldater delar berättelser om patriotism och moral, men även om välstånd och status, skriver CNN.

En av filmerna visar en ung man som väljer att strida istället för att festa med sina vänner och sedan överraskar dem genom att köpa en ny bil med pengarna han tjänat.

Flera av videorna porträtterar en flykt från ett tidigare liv bestående av fattigdom, hög alkoholkonsumtion och hjälplöshet.

Vladimir Putin uppges ha träffat flera av de dödade soldaternas mammor tidigare i november och ska då ha sagt att det är ”bättre att dö när man kämpar för sitt fosterland än att man dricker sig själv till döds med vodka”, skriver CNN.

Vladimir Putin och Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu på besök i ett träningscenter för mobiliserade reservister i oktober.