Socialdemokraterna KU-anmäler Kristersson

Ebba Thorneus

Publicerad 2022-12-02

Socialdemokraterna KU-anmäler statsminister Ulf Kristersson efter beskedet att Sverige inte kommer att skicka vapensystemet Archer till Ukraina

Det meddelade Peter Hultqvist (S) på en presskonferens på fredagsmorgonen.

– Jag menar att han måste orka säga som det är.

Under fredagens presskonferens inledde Anders Ygeman (S) med att kritisera den sittande regeringens arbete de senaste månaderna.

– Tre månader som tyvärr har präglats av lögner och löftessvek, mer än någonting annat, konstaterade Ygeman.

Han nämnde bland annat löftena om att bensinpriset skulle sänkas, det slopade amorteringskravet, återstartad kärnkraft och satsningarna på Försvarsmakten.

– Men det allra tydligaste löftessveket är det till Sveriges alla elkonsumenter. Att ett högkostnadsskydd skulle vara på plats senast 1 november. Men i verkligheten blir det inget högkostnadsskydd. Tidigast kan en elpriskompensation vara på plats i februari, säger Ygeman.

Anders Ygeman och Peter Hultqvist på pressträffen.

”Kristersson är inte synlig”

Vidare konstaterar han att vice statsminister Ebba Busch medger att man svikit sina vallöften, men att statsministern Ulf Kristersson verkar ha en annan bild.

– Jag citerar: Vi har hållit exakt vad vi har lovat. Jag tror inte att en enda svensk elkonsument känner ingen sig i den bilden. Att inte stå upp för förändringen är inget annat än ynkedom, säger Ygeman och konstaterar vidare att statsministern varit ”påtagligt frånvarande” i media och den politiska debatten.

Han ifrågasätter även det nya regeringsplanet, som kommer vara på plats innan elpriskompensationen.

– Med det kan man undra hur prioriteringarna i regeringskansliet ser ut.

Vidare uppger tidigare försvarsminister Peter Hultqvist (S) att han kommer att KU-anmäla Ulf Kristersson för att man inte skickade artillerisystemet Archer till Ukraina.

Anledningen till anmälan är enligt Hultqvist efter en frågestund i riksdagen den 24 november år, där Kristersson enligt honom uppgett att man inte skickat Archer till Ukraina var för att det inte låg överst på landets lista över saker man önskade.

”Måste orka säga som det är”

Något som Hultqvist ifrågasätter då Ukrainas utrikesminister så sent som i augusti i år sagt att det var en huvudprioritet. Vid ungefär samma tidpunkt riktade Kristersson hård kritik mot den då sittande regeringen beslutat att inte ge Ukraina Archer.

”Jag tycker det är ynkligt och svagt, när Ukraina nu strider inte bara för sina egen frihet, utan för hela Europa”, skrev moderatledaren då i ett mejl till Omni.

Något som Peter Hultqvist nu slår tillbaka mot.

– Uttalandet måste ställas i ljuset av att hans egen regering nu inte fattar ett sådant beslut.

Vidare redogör han för hur processen med vapenstöd till Ukraina sett ut. Att Försvarsmakten i oktober i år, på uppdrag av den förra regeringen, levererat ett sekretessbelagt underlag om vad som kan sändas till Ukraina. Underlaget har därefter redovisats för riksdagens försvarsutskott och var tänkt att lägga grunden för regeringens beslutsprocess.

– Det skulle vara uppseendeväckande om detta underlag ligger till grund för regeringens beslut att inte skicka Archer till Ukraina, konstaterar Hultqvist och fortsätter:

– I relation till faktabasen i underlag som Kristersson rimligen borde ha tagit del av så kan det ifrågasättas om hans uttalande i riksdagen den 24 november ger en korrekt bild regeringens bevekelsegrunder till att inte sända Archer till Ukraina. Jag menar att han måste orka säga som det är. Mot bakrund av detta bör hans uttalande granskas.