Riksbanken kan höja räntan i april

Publicerad 2023-03-26

Riksbankschefen i SVT:s Agenda.

Inflationsnedgången har ännu inte kommit och det är besvärande. Det säger Riksbankens chef Erik Thedéen i SVT:s Agenda.

– Det är ett tufft läge, säger Thedéen.

I april kommer Riksbanken med ett nytt räntebesked.

Enligt prognosen väntas man höja styrräntan med 0,25-0,5 procentenheter.

Det är något som kritiseras av flera av landets ekonomer.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, säger i SVT:s Agenda att Riksbanken borde vara mer försiktiga med att höja räntan tills man ser hur nuvarande räntor och inflationsbekämpningar slagit ut.

– Det är väldigt stor risk att om man fortsätter höja att man får fler kriser som blir allvarliga, säger Annika Winsth.

Hon tror att inflationen kommer falla tillbaka, att råvarupriserna kommit ner och liggande räntor redan nu gjort att hushållen är mer försiktiga.

– Sverige är betydligt mer räntekänsliga än andra länder eftersom hushållen lånar rörligt och hushållen har väldigt stora skulder. Så när riksbanken höjer räntan får vi det i våra plånböcker nästan omgående, säger Annika Winsth.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

”Kan vara värre än vi trodde”

Enligt Riksbankens chef Erik Thedéen är det bevärligt att inflationsnedgången ännu inte har kommit.

– Vi har inte ett litet inflationsproblem. Vi har potentiellt ett stort inflationsproblem. Det ligger också i våra prognoser att de kommer ned ganska snabbt men problemet är att de har legat i våra prognoser sedan 2022 och det har ännu inte skett, säger Thedéen och fortsätter:

– Det kan vara så att inflationsprocessen är värre vad vi trodde, men exakt hur vi väger samma detta i april får vi återkomma till, säger Thedéen.

Han beskriver att centralbanker nu går på äggskal där man riskerar att höja räntan för mycket och därmed skapa ännu större problem.

– Det är ett tufft läge. Jag har inget budskap som säger att det kommer bli lätt. Det kommer bli tufft för hushållen, inte minst för storstadshushåll som på senare tid skuldsatt sig högt, säger Thedéen.

Enligt Thedéen ligger prognosen om räntehöjningen fast.