Förskolebristen tvingade honom att ge upp företaget

Publicerad 2023-04-07

Pappa Ola och Blanca, som föddes i januari 2022.

Förskolesituationen i Åre kommun har beskrivits som kollapsad.

Det har lett till att föräldrar erbjuds plats på förskolor som kräver 20 mils bilpendling per dag.

– Det värsta är att det inte ens verkar finnas en prognos, säger Ola Johansson som hoppas få en plats för dottern Blanca.

Längtan till fjällnaturen fick Ola Johansson och hans sambo Elisabeth att lämna Stockholm för att bygga ett nytt liv i Åre.

– Vi hade testat att bo här under två perioder när vi var föräldralediga med vår äldsta dotter. Vi pratade mycket då om att flytta upp permanent och när vi var på väg hem så tittade vi bara på varandra och konstaterade att nu gör vi det, säger Ola Johansson.

Det är tre och ett halvt år sedan.

Familjen hade förstått att barnomsorgen i Åre kommun redan då var ansträngd, men fick en förskoleplats relativt omgående till dottern Vega i närheten av den nya bostaden i Duved.

Egna företagare

– Under de perioder som vi testade att bo här så utnyttjade vi inte barnomsorgen i kommunen, men vi visste ju att det hade varit en snackis i byn i många år om att det var problem.

Paret som båda är egna företagare, Ola som frisör och Elisabeth inom kommunikation, etablerade sig snabbt i den nya hemkommunen.

Situationen med plats- och personalbrist ledde 2022 till något av en kollaps inom förskolan.

När familjens andra dotter Blanca föddes i januari 2022 var läget inom barnomsorgen dock något helt annat. Den situation med plats- och personalbrist som under många år rått i kommunen ledde till slut till något av en kollaps. Det efter att kommunen inför budgeten 2022 valde att spara in på förskolor genom att öka antalet barn på vissa avdelningar, men behålla samma storlek på personal.

Ett beslut som fick ett redan ansträngt system att tippa över.

– Så fort vi fick så ställde vi henne i kö. Vi kollade löpande hur det såg ut med köplats och hörde av oss till kommunen om läget.

Men månaderna gick och Ola Johansson beskriver hur det enda svaret som gavs var att de fortfarande stod i kö. Samtidigt närmade sig det datum som familjen satt för att kunna gå tillbaka till sina arbeten i större utsträckning.

Tvingades tacka nej

I december kom så svaret om platserbjudande. Det enda alternativ som fanns var i Mörsil, 4,8 mil enkel resa från familjens bostad till förskolans grind.

– Vi tackade nej till den platsen eftersom vi såg att det var helt ohållbart att åka de nästan 20 mil som det skulle bli per dag. Jag kan inte heller som frisör jobba på distans.

Det har inneburit att Ola Johansson nu valt att utnyttja den föräldraledighet han har kvar för att kunna stanna hemma med dottern.

– Jag är ju beroende av att vara på plats på jobbet. För mig innebär det här i princip ett helt stopp för min firma.

Martine Eng (S) säger att kommunen skrivit kontrakt med ett antal personer som ska anställas inom barnomsorgen.

Ola Johansson betonar att familjen klarar sig ekonomiskt, och att andra föräldrar har ett tuffare läge.

– Vi är redan ganska etablerade här och hade ett kontaktnät när vi flyttade hit. Det finns de som flyttade upp för något år sedan för att leva livet här, men som fått flytta hem till sina hemstäder igen för att de inte får ihop vardagen.

Samtidigt konstaterar han att situationen även riskerar att få större konsekvenser för hans arbete och företag.

”Ingen nyhet för kommunen”

– Jag har en bra uppbyggd kundkrets med mycket stammisar som jag hoppas finns kvar, men det finns en stor osäkerhet i det.

Han är kritisk till hur Åre kommun har hanterat frågan om barnomsorgen under lång tid.

– Det här är ingen nyhet för kommunen. Jag ställer mig frågande till vad de faktiskt gör för att komma tillrätta med den här situationen. Det ger ringar på vattnet som påverkar hela samhället när människor inte kan gå tillbaka till sina arbeten.

”Vi som kommun har ett ansvar framåt att se till att bygga hyresrätter som är garanterade att inte omvandlas till turistiska boenden”, säger Martine Eng.

Kommunstyrelsens ordförande Martine Eng (S) uppger att det nu sker ett intensivt arbete i frågan.

– Att ha en utvecklande förskoleverksamhet för barnen är ju grunden i samhället så det är jätteviktigt.

”Finns ingen prognos”

Hon uppger att avtal har skrivits med ett antal personer som ska anställas, men konstaterar att bostadsbristen i kommunen är en faktor som ställer till det.

– Vi har inte kunnat sätta något datum för när det här kan förändras. Här har vi som kommun ett ansvar framåt att se till att bygga hyresrätter som är garanterade att inte omvandlas till turistiska boenden, säger Martine Eng.

Konkret innebär det att det i dagsläget inte finns någon skarp prognos om när en större förändring av läget kan ske.

Ola Johansson och familjen hoppas att de ska få en plats närmare hemmet, men om, och när det kan ske är som sagt fortsatt ovisst.

– Just nu hoppas jag bara att vi får en plats inom rimligt avstånd. Det värsta är att det inte ens verkar finnas en prognos vilket gör att det känns som att vi är i ett vakuum utan några besked.

Längtan efter fjällivet fick familjen att ta steget och flytta till Åre.

Följ ämnen i artikeln