Folkfesterna om höjda terrornivån: ”Vi är förberedda”

Publicerad 2023-08-19

Genrebild från Midnattsloppet 2019.

Midnattsloppet, Malmöfestivalen och flera konserter.

Under helgen hålls stora evenemang runt om i landet – två dagar efter att Säpo höjt terrorhotnivån.

– Som medborgare är det olyckligt och otrevligt att terrorhotnivån höjs, men vi känner oss så förberedda som man kan vara, säger Jan Magnusson, pressansvarig, Midnattsloppet.

Säkerhetspolisen (Säpo) har höjt terrorhotnivån till en fyra på en femgradig skala. Samtidigt pågår flera stora evenemang runt om i landet – som lockar mängder av publik.

Så hanterar arrangörerna säkerheten:

Midnattsloppet, lördag 19 augusti

Jan Magnusson, pressansvarig, Midnattsloppet:

Hur förbereder ni inför evenemanget efter att terrorhotnivån nu höjts?

– Det har varit viktigt för både oss, Polisen och Stockholms stad att ha trygga och säkra evenemang under många år. Vi har redan därför etablerade samarbetsformer med myndigheterna och vi känner oss trygga med dem.

Är det någon skillnad från innan nivån höjdes?

– Vi har utvecklat vårt arbete ännu mer under året men inte specifikt efter att terrorhotnivån nu höjts, men vi uppmärksammar våra funktionärer om läget och att man ska vara extra uppmärksam på saker som sker och informera vår stabsfunktion. Vi är snabba och duktiga på att få ut information till polisen, och vi har många ögon och öron ute.

Hur får ni era gäster/deltagare att känna sig trygga?

– Det här är inte ett nytt läge för oss. Tillsammans med polisen har vi förberett oss under flera år. Som medborgare är det olyckligt och otrevligt att terrorhotnivån höjs just nu, men vi känner oss så förberedda som man kan vara i ett sådant här läge. Vi höjer uppmärksamheten bland funktionärer men känner oss sedan tidigare trygga med myndigheternas arbete.

Triathlon, genrebild.

Ironman Kalmar, triathlon, 19 augusti

Henrik Brovell, regionchef, Ironman:

Hur förbereder ni inför evenemanget efter att terrorhotnivån nu höjts?

– Vi jobbar alltid med de lokala myndigheterna och med Polisen kring säkerheten, det har vi gjort alltid, oavsett vilken nivå hotet ligger på. Vi har haft täta dialoger med kommunen, säkerhetssamordnare, länsstyrelsen och polisen de senaste veckorna. Vi hade även en extra avstämning i går på grund av höjningen av hotnivån, men i övrigt kommer vi inte säga något om vilket säkerhetsupplägg vi har, men det är en viktig fråga.

Är det någon skillnad från innan nivån höjdes?

– Vårt säkerhetstänk är framtaget ihop med Polisen och länsstyrelsen och är del av vår tillståndsprocess och behandlar olika nivåer, scenarion och händelser. På det sättet är det ingen skillnad. Det finns med som en naturlig del. Vi följer ju också vad Säpo säger liksom informationen till allmänheten om att ha lite extra vaksamhet men fortsätta leva sina liv som vanligt.

Hur får ni era gäster/deltagare att känna sig trygga?

– Just nu har vi inga frågor eller någon som kontaktar oss kring dessa saker. Vi vet att det är max två deltagare från Storbritannien som har avbokat på grund av Storbritanniens reseavrådan till Sverige, men det är vårt tredje största deltagarland så det är fortfarande många britter som kommer. Många avbokar ju också av andra anledningar, det är inget som vi frågar om. Vi har ordningsvakter på området, vår personal tydligt synliga och det finns alltid någon att fråga och vända sig till.

Vallåkraträffen, Enoch Thulins flygplats, 19–20 augusti

Per Östman, pressansvarig, Vallåkraträffen:

Hur förbereder ni inför evenemanget efter att terrorhotnivån nu höjts?

– Vi kör på som vanligt, jag tror faktiskt att man eldar på det här lite för de som vill skada Sverige. Jag tror det skrämmer folk. Men det är klart vi har ett säkerhetstänk, det är ju mycket människor som besöker oss.

Är det någon skillnad från innan nivån höjdes?

– Vi har ett säkerhetstänk där vi känner det är publiksamlingar, det har vi haft sedan flera år tillbaka. Men vi är ju ute på en flygplats, en jätteyta, och ute på landet.

Hur får ni era gäster/deltagare att känna sig trygga?

– Vi jobbar som vi har gjort tidigare. Jag har full förståelse för detta men jag tror inte att det riktigt är samma behov på landet som i stan. Jag tror mer att sociala medier-kampanjer måste lugnas ned.

Säkerhetspersonal på Sergels torg i Stockholm bevakar den pågående Kulturfestivalen.

Konserter i Stockholm

I helgen avslutas även Kulturfestivalen i Stockholm, som hänvisar till Polismyndigheten gällande säkerhetsarbetet.

Tobias Bergkvist, kommenderingschef på polisens nationella operativa avdelning, har i en tidigare intervju sagt att det inte finns någon anledning att ställa in arrangemang.

– Alla organisationer får göra sina bedömningar och så måste det få vara, men på totalen gör vi bedömningen att det är säkert att genomföra engagemang, säger han.

Under fredagen och lördagen spelar också Hov1 och Laleh i Stockholm. Stockholm Live, som driver arenorna, skriver i ett mejl till Aftonbladet att de följt utvecklingen under ganska lång tid och därför även arbetat länge med vad det betyder och hur de ska anpassa arbetet.

Laleh.

”Det som vi tillsammans med arrangörer fokuserar mycket på är en ökad samverkan med myndigheter inför varje evenemang, utbildning och vaksamhet hos personal och ökad synlighet av säkerhetsorganisation under evenemang. Det handlar mycket om en kunskaps- och kompetensfråga hos oss och arrangörer men även hos allmänheten, om man ser något och vill rapportera ska vi finnas där. Kultur och idrott spelar en stor roll för människor när läget är ansträngt, kanske i synnerhet i ansträngda lägen. Därför är det viktigt att vi samverkar och följer myndighetsrekommendationer så att vi kan fortsätta bjuda in till trygga evenemang”, skriver Tobias Runnfelt, Säkerhetschef på Stockholm Live.

Håkan Durmér, konsertansvarig vid FKP Scorpio, skriver i ett mejl till Aftonbladet:

”Vi har hög säkerhet kring helgens konsert och precis som vid våra övriga evenemang har vårt säkerhetsbolag en god dialog med polisen inför konserten. Vi berättar aldrig om detaljer i vårt säkerhetsarbete. Men vi vidtog åtgärder vid vissa av våra evenemang redan innan gårdagens besked från SÄPO. Jag hoppas att folk kommer att känna sig trygga på plats, så att de verkligen kan njuta av konserten”.

Väktare och fordonshinder vid Gustav Adolfs torg i Malmö under Malmöfestivalen.

Malmöfestivalen, 11–18 augusti

På lördag spelar även Hooja, Estraden, Jireel och Miss Li på Malmöfestivalen som avslutas den 18 augusti.

Peter Lind, projektledare Malmöfestivalen:

Hur förbereder ni inför evenemanget i helgen efter att terrorhotnivån nu höjts?

– Polisen har informerat oss att de är väl förberedda. De får ett underlag av oss i förväg - en bedömning av konserten som underlättar deras arbete. Med anledning av det förhöjda säkerhetsläget som trädde i kraft i Sverige i går har polisen möjlighet att skala upp och då har de i sin tur förstärk sin närvaro hos oss. Det handlar om mer kontroll av flöden, avvikande beteende och fler poliser ute på stan.

Fullt med folk mellan matstånden och bodarna längs Södergatan i Malmö under Malmöfestivalen.

Är det någon skillnad mot innan nivån höjdes?

– Förutom att vi redan från början hade en väldigt stark polisnärvaro, nära samarbete med sjukvård och socialarbetare så har polisen förstärkt sin närvara hos oss. Det handlar om mer kontroll av flöden, avvikande beteende och fler Poliser ute på stan.

Hur får ni era gäster/deltagarna att känna sig trygga?

– Vi tar ju stöd av Polisen och den information vi får av dem att det ska kännas tryggt att gå på Malmöfestivalen, och att de har förstärkt sin närvaro. Vi har också gått ut med information i våra sociala medier och svarar på de frågor som besökarna kontaktar oss. Vi har mycket synlig personal på plats samtidigt som polis, sjukvårdare och socialarbetare också är synliga.