Dömda Ica-handlare kan tvingas sälja butiker

Publicerad 2023-12-08

Handlare kan tvingas sälja sina butiker efter domen i Ica-härvan.

De dömda Ica-handlarna kan behöva tvångssälja sina butiker – något som aldrig tidigare hänt.

Nu ligger makten hos Ica-handlarnas förbund.

– Det är självklart en stor risk att de kan behöva bytas ut, säger förbundets vd Göran Blomberg.

16 av de 18 åtalade i den stora insiderhärvan dömdes för insider- eller grovt insiderbrott vid Stockholms tingsrätt under onsdagen.

Åtta av dem är själva Ica-handlare och driver butiker i sydöstra Sverige. Handlarna och deras familjer har genom att ha köpt aktier med insiderinformation tjänat miljontals kronor.

Köpen uppgick enligt åtalet till 22,5 miljoner kronor.

I domen slår tingsrätten fast att den olagliga insiderhandeln under två månader inför det att Ica-handlarnas förbund lade ett offentligt bud på Ica Gruppen AB.

– Detta är självklart väldigt tråkigt för hela Ica-systemet, men det är bra att de får en rättslig prövning, säger Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas förbund.

Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas förbund

”Inte hänt tidigare”

För att kunna driva en av Sveriges 1 300 Ica-butiker krävs ett medlemskap i Ica-handlarnas förbund. Nu ska förbundet utreda om de dömda Ica-handlarna kan behålla sitt medlemskap eller inte.

Om de utesluts och Ica-handlarna väljer att inte själva sälja kan de bli tvingade av förbundet – något som aldrig skett förr.

– Rent praktiskt så får man näringsförbud. Det har inte hänt tidigare att man blivit utesluten mot ens vilja. Nu kommer vi att bedöma ärendena enskilt, säger Blomberg.

En av de åtalade Ica-handlarna.

Näringsförbud inte nödvändigt

Tre av de dömda har fått fängelsestraff, samtliga av dessa är Ica-handlare. En av dem, en Ica-handlare i sydöstra Sverige, döms till fängelsestraff i tre år och två månader samt näringsförbud i fem år.

En annan Ica-handlare döms till fängelse i ett år och åtta månader näringsförbud i tre år.

Men det behövs inte ett näringsförbud från rätten för att de ska uteslutas från Ica-handlarnas förbund.

– Om man bedöms inte kunna vara kvar så tvingas man sälja. Butikerna kommer då finnas kvar och Ica kommer tillsätta en annan handlare, säger Göran Blomberg på Ica-handlarnas förbund.

Redan efter ett par timmar överklagade flera försvarsadvokater domen till hovrätten. Men Ica-handlarnas förbund gör redan nu en preliminär bedömning och kommer föra enskilda samtal med handlarna om situationen.

De slutgiltiga beskedet från förbundet kommer först efter att domen vunnit laga kraft.

En bild på dyr champagne i Ica Maxi-glas skickades mellan två åtalade när Ica-handlarnas bud på Ica Gruppen offentliggjordes.

Följ ämnen i artikeln