Hästar skenade på Djurgården – ägaren döms

Fängelse i ett år och tre månader

Uppdaterad 2024-05-15 15.59 | Publicerad 2024-04-30

En man i 70-årsåldern dog efter att ha blivit översprungen av skenande hästar på Djurgården, och små barn räddades undan i sista sekund.

Hästägaren hade bundit de fem hästarna utanför restaurang Ulla Winbladh, där han sedan satt sig på uteserveringen.

– Han har också bundit dem på ett sätt som varit särskilt riskabelt, säger rättens ordförande Johan Borgström.

Exakt varför hästarna slet sig och skenade över Djurgården förra sommaren är ännu oklart. Men Stockholms tingsrätt anser att hästägaren varit oaktsam.

Under en arrangerad ridtur bands hästarna fast utanför restaurang Ulla Winbladh, medan ryttarna tog paus för att äta en sen lunch. Bara minuter senare drabbades hästarna av panik. De slet sig och skenade åt olika håll i centrala Stockholm.

”Mannens oaktsamhet består framför allt av att han har bundit fast de fem hästarna vid en restaurang och därefter satt sig på uteserveringen. Han har också bundit dem på ett sätt som varit särskilt riskabelt. Agerandet har drastiskt ökat riskerna för att hästarna skulle skena.” säger rättens ordförande chefsrådmannen Johan Borgström.

Barn kunde ha drabbats: ”Tillfälligheter”

Flera skadades i kalabaliken, och en 70-årig man träffades så illa att han fick svåra hjärnskador.

– Det var verkligen jättehemskt, jag har aldrig sett så mycket blod överallt, berättade Julia som var på plats när det hände.

Två små barn som lekte på en gräsmatta i närheten räddades i sista stund undan av sina föräldrar. Pappan kastade sig in i en buske med dottern för att undkomma hästarna.

”Av föräldrarnas uppgifter framgår att både de själva och barnen var ett ögonblick från att bli översprungna”, står det i domen.

Senare samma dag greps den i dag 56-årige hästägaren som ledde ridturen och hade ansvar för hästarna.

Stockholms tingsrätt har fäst särskild vikt vid att många oskyddade personer, däribland barn och äldre, befann sig i området. Det finns elva målsägande i fallet.

”Att händelsen inte fick ännu allvarligare konsekvenser har enligt rätten berott endast på tillfälligheter”, skriver tingsrätten i sin dom.

56-åringen döms för framkallande av fara för annan, vållande till annans död, och vållande till kroppsskada, grovt brott.

Hästarna strax innan de fick panik och rymde. Till vänster i bild syns pålarna de slet loss och fick med sig.

Dog av skadorna

Hästägaren åtalades i december för flera fall av grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan. Men när den mannen i 70-årsåldern avled av sina skador i december skärptes åtalet till att även innefatta vållande till annans död.

Under april har Stockholms tingsrätt prövat målet. Knäckfrågan har varit om hästägaren hanterat djuren slarvigt, tagit medvetna risker och därmed utsatt andra för fara.

– Jag menar att det har varit fråga om ett medvetet slarv som har lett till den här konsekvensen, att hästarna har skenat iväg på allmän plats och dödat en person, sa åklagare Anna Meyrowitsch i samband med åtalet.

Polisen fick flera samtal från personer som berättade om hästar som slitit sig och skenade på Djurgårdsvägen.

Har nekat till brott

Den misstänkte 56-åringen har sagt att han hanterat hästarna korrekt och att det hela är en tragisk olycka, att en geting kanske skrämt hästarna.

Flera hästerfarna personer har hörts under rättegången. En ridande polis har sagt att ”det finns inte i polisrytteriets värld att binda upp hästar på allmän plats”.

När en häst blir skrämd och springer så gör i regel andra hästar i gruppen samma sak, och skenande hästar kan innebära livsfara, konstaterar tingsrätten.

Under sista rättegångsdagen yrkade åklagaren på 18 månaders fängelse för hästägaren.

Stockholms tingsrätt dömer mannen till fängelse i ett år och tre månader. 56-åringen ska också betala skadestånd till personer som utsattes för hästarna och till den avlidne mannens anhöriga.

Följ ämnen i artikeln