Ny rapport: Hemarbetande mest mörkrädda

Publicerad 2019-06-15

Vad du jobbar med kan berätta om du är mörkrädd eller inte.

Är du till exempel företagare så är du troligast inte särskilt rädd för mörker. Det visar en ny rapport från Tillitsbarometern.

Forskningen som gått till botten med vilka som är mest mörkrädda heter Tillitsbarometern. Bakom projektet är ett samarbete mellan Ersta Sköndal Bräcke högskola och Länsförsäkringars forskningsfond.

Med hjälp av SCB har de tittat närmare på kopplingen mellan trygghet, tillit och anställning på arbetsmarknaden. Resultatet visar att din sysselsättning och anställningsform kan kopplas till hur rädd du är för mörkret.

Anställningsform påverkar

Totalt svarade 10 213 personer av över 26 000 tillfrågade runtom i landet. Hälften av de som ser sig som hemarbetande ser sig som mörkrädda i jämförelse med företagare där 19 procent är rädda för mörkret. Rapporten visar anställningsformen påverkar din upplevda trygghetskänsla. Av de som till exempel är timanställda är 33 procent rädda medan tillsvidareanställda är 21 procent mörkrädda.

– Det tydligt att en mer stabil position, till exempel egenföretagare och tillsvidareanställda, tycks vara kopplade till högre grad av såväl trygghet som tillit. De som är arbetslösa eller har en mer tillfällig anställningstyp tycka vara mer sårbara, säger Lars Trägårdh, professor i modern historia vid Ersta Sköndal Bräcke högskola och projektledare för Tillitsbarometern i ett pressmeddelande.

Dagsljuset börjar gå mot sitt slut och mörkret är därmed på ingång. Plötsligt får du bråttom att ta dig hem och tända ljusen i alla rum, känner du igen dig i detta är du troligtvis aningens mörkrädd. Vi har alla olika rädslor, vad är du rädd för? 

Denna chatt är stängd.

  • 15 juni 2019

    Kottar

    Drutten
  • 15 juni 2019

    D. Trump

    Johnny
  • 15 juni 2019

    Jag är rädd för att råka plinga för fel busshållplats.

    Mondrian
  • 15 juni 2019

    Sprutor

    C
  • 15 juni 2019

    Ljus

    Stefannie