Regeringen backar om förslaget till utökat mandat

Publicerad 2020-04-04

Regeringen ville ha ett tre månader långt coronamandat.

Men nu ändrar de förslaget om utökad makt efter kritik från flera partier.

– Det här handlar ju om att vi ska se till hur vi kan vidta kraftfulla åtgärder snabbt för att kunna bekämpa covid-19, säger socialminister Lena Hallengren.

Det var i går kväll som Expressen avslöjade ett förslag till krislag som regeringen har tagit fram för att möta coronakrisen. Förslaget innebar kraftigt utökade maktbefogenheter för regeringen, som utan att behöva tillfråga riksdagen, skulle kunna fatta snabba beslut om bland annat stängningar av köpcentrum och gym men också infrastruktur som flygplatser, tågstationer och hamnar. Enligt förslaget skulle den tillfälliga lagen gälla från och med nu och tre månader framåt.

Men lagförslaget möttes snabbt av hård kritik från oppositionspartierna Moderaterna och Vänsterpartiet men också av samarbetspartiet Liberalerna.

– Det här förslaget skulle ge regeringen mycket långtgående makt som påverkar många individer, företag och verksamheter. Det är självklart att man måste komma tillbaka till riksdagen så att den har möjlighet att upphäva det. Vi tycker också att lagen bara ska gälla en månad i taget, sa Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet till Aftonbladet.

Och nu backar regeringen från den delen av förslaget som innebär att den inte ska behöva stöd från riksdagen. Nu ska varje beslut som fattas åtföljas av en proposition till riksdagen, som SVT var först med att berätta.

Stefan Löfven, statsminister.

Vill ha brett stöd

Men Lena Hallengren (S), socialminister, menar att regeringen inte alls backar. Ändringen man gör nu är snarast en formfråga.

– Det blev lite av en halvpublik remissomgång nu men hela poängen är att se till att när vi lägger ett förslag så ska det ha ett så brett stöd som möjligt. Nu har vi det, säger hon till Aftonbladet.

Lena Hallengren (S) socialminister.

Huvudpoängen med den nya lagen, enligt Hallengren, är att ge regeringen befogenhet att fatta beslut om att stänga ner delar av samhället, befogenheter som man inte har idag.

– Det här handlar ju om att vi ska se till hur vi kan vidta kraftfulla åtgärder snabbt för att kunna bekämpa covid-19. Det är viktigt att se till att vi får de verktyg vi behöver för att kunna fatta de besluten. I dag, om vi ska fatta beslut om att stänga restauranger, köpcentrum eller trafik, så har vi inte haft den möjligheten. Det får vi nu, säger Lena Hallengren (S) och fortsätter:

– Folk ska inte känna att vi gjorde saker för sent för att vi hade en beredningsprocess att hänsyn till. Men nu har vi hittat en form för det, säger Lena Hallengren (S).

Hade det varit bra att förankra förslaget i förväg med de andra partierna?

– Jag vet inte vad jag ska svara på det. Jag tycker det här måste göras väldigt fort. Vi försökt att förankra det om än snabbt.

Nu ska förslaget ut på snabbremiss till ett flertal myndigheter. Lena Hallengren hoppas att den nya tillfälliga lagen kan träda i kraft den 10 april.

ANNONS