Första kvinnan på toppjobbet i EU

Lars Larsson/TT

Wiktor Nummelin/TT

Uppdaterad 2019-07-10 | Publicerad 2019-07-02

Tyskan Ursula von der Leyen föreslås bli ny ordförande i EU-kommissionen medan belgaren Charles Michel får ta över som permanent rådsordförande.

Beskeden kommer från EU-ledarnas toppmöte i Bryssel – trots protester från EU-parlamentet.

von der Leyen – just nu tysk försvarsminister – är född i Bryssel och dotter till en tidigare generalsekreterare i EU-kommissionen. Nu får hon "komma hem", åtminstone om stats- och regeringscheferna får som de vill.

Strax efter klockan 19 på tisdagskvällen kom den vita röken efter ännu ett långt toppmöte i Bryssel.

– Det har tagit oss längre tid än väntat, men vi håller ändå tiden. Vi har kommit överens om hela paketet före EU-parlamentets första session, sade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på sin presskonferens efter toppmötet.

– Det är bra att vi för första gången föreslår en kvinna som ordförande i EU-kommissionen. Skulle det här falla ut har vi två kvinnor på de fem topposterna och det måste ändå ses som ett framsteg för jämställdheten i EU, anser statsminister Stefan Löfven (S).

Från IMF till ECB

Förutom von der Leyen som kommissionsbas (i stället för avgående Jean-Claude Juncker) föreslås Belgiens premiärminister Charles Michel ta över Tusks jobb som permanent rådsordförande.

Franska chefen för Internationella valutafonden (IMF), Christine Lagarde, förs fram som ersättare till Mario Draghi på jobbet som chef för Europeiska centralbanken (ECB) medan spanske utrikesministern Josep Borrell föreslås bli ny utrikeschef efter italienska Federica Mogherini.

Den franske presidenten, Emmanuel Macron, sade att paketet var ett resultat av gott samförstånd, entente, mellan Frankrike och Tyskland.

Besviken S-ledare

Formellt ska EU-parlamentet rösta om von der Leyen, något som väntas ske i mitten av juli. Det är inte säkert att stödet blir starkt.

Många i EU-parlamentet är rejält ilskna över att stats- och regeringscheferna till sist valt att helt räkna bort de så kallade toppkandidaterna, som förts fram av EU:s partigrupper.

"Det här förslaget är en djup besvikelse för oss. Vår grupp har stått fast i försvaret av den europeiska demokratin och toppkandidatsprocessen och vi vill inte att den dör", skriver exempelvis gruppledaren för socialdemokratiska S&D, Iratxe García Pérez, i ett uttalande.

– Den markering vi gör innebär att vi vill fortsätta diskussionen om paketet, vi har inte ställt oss bakom det, säger Heléne Fritzon, nyvald EU-parlamentariker för S till TT efter partigruppens möte sent på tisdagskvällen.

Gruppen nominerar inför omröstningen om talman i parlamentet italienaren David-Maria Sassoli. EU-ledarna hade försökt bereda vägen för Bulgariens tidigare premiärminister Sergej Stanisjev, som är ordförande för de europeiska socialdemokraternas grupp PES.

Nederländske Bas Eickhout, en av toppkandidaterna för De gröna, dömer också han ut EU-ledarnas upplägg för topposterna.

Vestager blir kvar

Två av toppkandidaterna får ändå fina jobb. Enligt Tusk har von der Leyen gått med på att göra nederländske socialdemokraten Frans Timmermans och danska liberalen Margrethe Vestager till viceordföranden i sin kommission.

– Jag är mycket, mycket glad. Jag anser att det har gjorts ett fantastiskt bra arbete från dansk sida så att en dansk kan bli så högt representerad, säger Vestager till nyhetsbyrån Ritzau.

Den toppkandidat vars partigrupp fick flest röster i EU-valet, konservativa EPP:s Manfred Weber, valde i sin tur att avsäga sig sin toppkandidatsstatus, strax före beskedet från Bryssel.

Röstar om talman

Härnäst väntar nu EU-parlamentets val av ny talman, vilket sker i Strasbourg på onsdagen. EU:s stats- och regeringschefer har uttalat att de gärna ser en socialdemokratisk talman för de första 2,5 åren och sedan en konservativ.

– Men det är helt upp till parlamentet att avgöra, sade Tusk på sin presskonferens.

Strid om kommissionärer

I och med att det nu finns ett namn att leda kommissionen börjar striden mellan medlemsländerna om fotfolket i den 27 personer stora kommissionen. Tunga poster för Tyskland, Danmark och Nederländerna är redan informellt fördelade och Spaniens premiärminister hävdar att hans land lovats posten som ekonomikommissionär.

Vad som väntar för Sverige är oklart.

– Vi måste förhandla med den tillträdande kommissionsordföranden. Hon gör indelningen i portföljer och avgör strukturen på kommissionen. Vi måste veta det innan vi kan förhandla om posterna, säger Stefan Löfven.