Irans president: De ansvariga ska straffas

Publicerad 2020-01-14

De ansvariga för nedskjutningen av flygplanet där 176 människor omkom ska straffas.

Det sa president Hassan Rouhani i ett tv-sänt tal, där han kallade händelsen för ”ett oförlåtligt fel”.

Han betonade att alla inblandade ska straffas eftersom ”inte en person ensam kan vara ansvarig för kraschen”.

Flera personer är gripna, misstänkta för nedskjutningen.

Efter att iransk militär erkänt att de av misstag sköt ner flygplanet med 176 personer, varav 17 av dem svenskar, har nu presidenten Hassan Rouhani hållit ett tv-sänt tal.

Där sa han att de som var ansvariga för nedskjutningen av flygplanet utanför Teheran kommer att straffas.

Irans president Hassan Rouhani.

Presidenten kallade det som hänt för “ett oförlåtligt fel” och lovade att händelsen ska utredas noggrant. Han tillade att inte en enskild person, utan flera, kommer att hållas ansvariga för händelsen.

”Bra första steg”

– Att Irans väpnade styrkor erkänt misstaget är ett bra första steg. Vi lovar människor att det här inte kommer att hända igen, sa Rouhani enligt Sky News.

Presidenten medgav också att den iranska regeringen var ansvarig för de iranier och andra medborgare som mist livet.

Enligt Irans justitiedepartements talesperson Gholamhossein Esmaili ska ett antal personer ha gripits för inblandning i händelsen med det kraschade planet, men fler detaljer än så finns inte, skriver Sky News.

”Tragiskt misstag”

Iran har, efter att man erkänt ansvar, förklarat nedskjutningen som ett tragiskt misstag, som kom några timmar efter det att landet hade avfyrat robotar mot irakiska militärbaser som används av amerikanska soldater. Eldgivningen var en del av svaret på att USA dödat toppmilitären Qassem Soleimani.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau sa tidigt imorse i en intervju med det kanadensiska tv-bolaget Global television att flygkraschen, där 57 kanadensare omkom, delvis berodde på USA.

– Om det inte fanns några spänningar, om de inte nyligen hade trappats upp i regionen, så skulle dessa kanadensare vara hemma med sina familjer nu.

Flygplanet kraschade bara minuter efter att det lyft från Teherans flygplats.