Efter helgfirandet – jobbångest är normalt

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2020-01-06

Suck, vardag igen. Eller är det kanske lite skönt också? De flesta har blandade känslor inför ett nytt år och en ny termin. För många kan det vara en nystart, då vi kan skruva på våra vanor så att vi mår bättre.

Helgerna är över och nu är det dags för de flesta att återgå till jobb och skola.

– För de allra flesta är det nog alldeles okej att gå tillbaka till vardagen. Men det beror förstås på hur man har haft det på ledigheten och hur man har det på jobbet, säger Sandra Guteklint, legitimerad psykolog och psykoterapeut med fokus på arbetslivet.

Visst kan det ta emot att jobba på igen ända till sommaren, men så är det för alla i arbetslivet någon gång, konstaterar hon.

– Det är normalt. Men om man känner olust, oro och att det är tråkigt hela tiden behöver man nog fundera igenom hur man ska göra med sitt yrkesliv.

Kanske har vi sovit längre på morgnarna och latat oss lite mer. Tanken på att nu kliva upp i svinottan igen för att gå till jobbet kan kännas alldeles omöjlig, men vi kommer snart tillbaka i normala gängor igen, påpekar Sandra Guteklint.

Okej att vara lite trött

– Många kommer nog att vara lite trötta den första veckan. Vi säger ofta till barn att börja ställa om dygnet i tid, men vi vuxna brukar inte göra det så ofta själva. Fast vi har en fantastisk anpassningsförmåga, vi vänjer oss fort.

Vi behöver våra längre ledigheter för att få vila och avkoppling, förklarar hon. Precis som vi behöver våra kortare avbrott under dagen, för att återhämta oss. Det är så människan fungerar, men ibland glömmer vi bort att vi också måste vila med jämna mellanrum.

– Det är det centrala i allt, att få balans mellan aktivitet och återhämtning. Jag arbetar mycket med stressrelaterade problem, och det jag märker är att de som drabbas av detta ofta dragit ner på återhämtning under en längre tid.

Det är något att tänka på för den som vill ge sig själv nya föresatser inför det nya arbetsåret, tycker hon. Det gäller både på jobbet och hemma – det går inte köra på för fullt hela tiden.

Koppla ur hjärnan

– Receptet är att arbete varvas med återhämtning. Om man har ett arbete där hjärnan är aktiv behöver man låta hjärnan vila. Till exempel genom att prata om annat med kollegor en stund, eller ta en kort promenad och dra sig undan, för den som inte får sin energi från sociala kontakter.

Sandra Guteklint tycker också att vi ska försöka skaffa oss mer fysisk aktivitet.

– Det är det man vet ger positiva effekter, både för hur vi mår fysiskt och psykiskt.

Förutom att motionen är bra för kroppen så påverkas dopaminnivåerna i hjärnan, stressen minskar och vår förmåga till koncentration förbättras, förklarar hon.

– Man behöver inte göra det så stort som att gå på gym, om man inte vill. Men vardagsrörelse, som att gå av några hållplatser tidigare eller att gå en sväng på kvällen har stor betydelse, säger Sandra Guteklint.