Löfven om Nordkorea: Besvärlig situation

Helena Wande/TT

Publicerad 2019-12-20

Stefan Löfven i Sydkorea.

Situationen på Koreahalvön är spänd. Diplomatiska ansträngningar blir därför allt viktigare, enligt Stefan Löfven (S) som har besökt den demilitariserade zonen (DMZ).

– Det är en besvärlig situation för det finns helt enkelt ingen dialog, säger Stefan Löfven till TT om situationen mellan Nord- och Sydkorea.

Han understryker att fred på den koreanska halvön är viktig för säkerheten i hela världen, inklusive Sverige.

Ökade spänningar

Spänningarna mellan Nordkorea och västvärlden, inte minst USA, har ökat under senare tid. Den känsliga frågan har lyfts vid ett flertal tillfällen under statsministerns besök i Sydkorea.

Besöket i den demilitariserade zonen på fredagen var inte öppet för medier då det för närvarande råder särskilda restriktioner för att åka dit. Trots det spända läget uppges de dagliga rutinerna mellan militärerna i zonen att fungera. Satsministern fick möta de svenska soldater som är stationerade i området. Sverige är sedan 1953 på plats med fem officerare som stationeras vid gränsen ett eller två år i taget. Därefter hölls möten med den sydkoreanska försvarsministern samt utrikesministern.

– Sverige har ett långt engagemang här, genom Neutral Nations Supervisory Comission (Neutrala nationernas övervakningskommission). Det är en viktig insats Sverige gör, att vara den oberoende som kan granska det som görs på båda sidor och bekräfta och vidimera att det görs rätt, säger Stefan Löfven.

– Det är jätteviktigt för förtroendet mellan parterna.

Avstannad dialog

Det har aldrig officiellt slutits fred mellan de båda länderna på halvön utan det råder vapenstillestånd sedan Koreakrigets slut. Under 2018 tinade relationen mellan diktaturen Nordkorea och västvärlden upp en aning. Men situationen har vänt. Dialogen mellan Nord- och Sydkorea har stått stilla sedan i februari.

– Sverige som nation, och regeringen, via vårt sändebud Kent Härstedt jobbar kontinuerligt för att se om det finns möjligheter att få i gång dialogen, säger Stefan Löven, som också konstaterar att den enda lösningen på frågan bara kan nås genom förhandlingar.

Han vidhåller att Sverige har en bra relation med alla inblandade parter.

– Jag kan konstatera att vi, trots det spända läge som råder, har en bra dialog med alla inblandade parter.

"Unikt läge"

Enligt Kent Härstedt är man inne i ett väldigt avgörande skede för närvarande. På söndag, den 22 december, ska tusentals nordkoreaner från många olika länder, återvända till Nordkorea som en del i implementeringen av FN:s resolution om sanktioner mot landet. Ryssland och Kina, som berörs, har föreslagit till FN:s säkerhetsråd att lätta på sanktionerna.

– Det här är sanktioner som får ganska ordentliga konsekvenser. Man får stänga ner restauranger, butiker och byggnadsarbetare och ingenjörer får återvända, säger Kent Härstedt till TT.

Den närmaste veckan väntas också Nordkorea fatta viktiga beslut om vilken inriktning man kommer att välja, något som landets ledare Kim Jong-un kommer deklarera i sitt nyårstal den första januari.

Parterna står långt i från varandra, enligt Kent Härstedt. Samtidigt beskriver han det rådande läget som unikt.

– Det går decennier mellan tillfällena när det går att komma vidare i förhandlingarna. Men nu är ett sådant fönster med många olika saker som står rätt.