Flera döda i ny protestvåg mot korruption i Irak

Uppdaterad 2019-10-30 | Publicerad 2019-10-29

Minst 18 personer har dödats och över 800 har skadats i den nya protestvåg mot korruption som pågår i Irak.

Under natten öppnade irakiska säkerhetsstyrkor eld mot demonstranter i den för shiamuslimer heliga staden Kerbala, uppger Reuters.

Shialedaren Moqtada al-Sadr, som tidigare hjälpt regeringen till makten, har nu anslutit sig till protesterna och krävt ett nytt parlamentsval.

Protesterna mot regeringen i Irak som inleddes i början av oktober har återupptagits och pågår nu för fjärde dagen i rad.

Under natten mot tisdagen ska irakiska säkerhetsstyrkor ha skjutit skarpt mot demonstranter i den för shiamuslimer heliga staden Kerbala, rapporterar internationella medier. 14 personer dödades och flera hundra personer skadades vid den våldsamma händelsen.

Maskerade och beväpnade män

al-Jazira har intervjuat ett ögonvittne som såg hur skott började avlossas från en förbipasserande bil mot demonstranter som satt upp tält vid ett torg i centrala Kerbala. Därefter ska maskerade och beväpnade män ha dykt upp och börjat skjuta mot demonstranterna, enligt vittnet.

Sedan protesterna inleddes har över 250 personer dödats både i huvudstaden Bagdad och i andra städer i södra Irak. En regeringskommitté som utredde den första vågen av demonstrationer har kommit fram till att 149 civila dödades på grund av övervåld från säkerhetsstyrkor, bland annat genom att de skjutit skarpt mot folkmassor. Över 70 procent av dödsfallen orsakades av skott mot huvud eller bröst, enligt kommitténs rapport.

Regeringen har svarat på protesterna med att införa utegångsförbud, som brutits av demonstranterna, bland annat i Bagdad igår.

– Nej till utegångsförbudet, vi kommer att stanna här. Utegångsförbudet är bara en del av regeringens smutsiga spel, säger en demonstrant till al-Jazira.

Kräver premiärministerns avgång

Irak är ett av världens oljerikaste land, med världens fjärde största oljereserver, men en stor del av de 40 miljoner människor som bor i landet lever i fattigdom utan fungerande hälsovård, utbildning eller el- och vattentillgång.

Demonstranterna protesterar bland annat mot korruption, massarbetslöshet och det undermåliga välfärdssystemet, men också mot Irans inblandning i Irak den senaste tiden. Irak är allierat med både USA och Iran och hamnade bland annat i kläm när Iran anklagades för attacken mot Saudiarabiens oljeraffinaderi, med missiler som kunde ha kommit från Irak.

Många kräver premiärministern Adel Abdul Mahdis avgång och nyval i parlamentet, och förkastar de reformförlag om exempelvis basinkomst för fattiga familjer som premiärministern presenterade vid den förra demonstrationsvågen.

I lördags anslöt sig även den shiamuslimske ledaren Moqtada al-Sadr till kraven om ett nytt parlamentsval, som han anser borde ske under FN:s översyn.

Sadrs partiblock Saeroon spelade en avgörande roll vid premiärministerns bildande av en koalitionsregering 2018, men i lördags uppgav den religiösa ledaren att man nu går i opposition tills dess att demonstranternas krav möts.

ANNONS